Politică externă

Lukasenko se pregateste sa fie presedinte pe viata

18.10.2004, 00:00 12

Aproximativ sapte milioane de bielorusi au fost chemati ieri la urne pentru a alege noul Parlament, intr-un scrutin controverat, contestat de comunitatea internationala. Bielorusii s-au pronuntat ieri, in cadrul unui referendum, si asupra celei de-a treia candidaturi a lui Alexander Lukasenko in fruntea tarii, lucru care implica modificarea Constitutiei. Urmatoarele alegeri prezidentiale ar urma sa aiba loc abia in 2006, dar Lukasenko isi pregateste de pe acum un al treilea mandat, lucru interzis de Constitutia in vigoare. Or, acest lucru este contestat de opozitia interna, care il acuza ca vrea sa fie presedinte pe viata. Occidentul spune ca Lukasenko este un dictator care isi elimina fizic adversarii. De cand se afa la putere, din 1996, Lukasenko a sugrumat opozitia interna, multe publicatii au fost interzise. El spune ca adversarii sai politici sunt agenti ai serviciilor de informatii straine care doresc distrugerea tarii. In aceste conditii, zeci de adversari ai dictatorului de la Minsk au disparut in conditii suspecte si nu s-a mai auzit niciodata de ei. In Parlamentul unicameral de la Minsk, din 110 deputati doar patru sunt ai opozitiei. Lukasenko a promis ca oamenii sai isi vor adjudeca toate mandatele. UE si SUA vorbesc despre posibilitatea fraudarii masive a alegerilor, si deja in timpul scritinului s-au inregistrat nereguli majore.
Occidentul a condamnat in repetate randuri regimul de la Minsk. Oamenii lui Lukasenko, de la ministrul de interne, pana la procurorul general sau seful politiei au interdictie de a intra in tarile UE si SUA. Acelasi lucru i se pregateste si lui Lukasenko. UE i-a cerut sa renunte la organizarea referendumului, dar fara succes. In replica, dictatorul acuza Occidentul ca doreste raul tarii, iar oamenii sai ii tin isonul. Lukasenko, obisnuieste sa spuna despre Occident ca vrea sa transforme femeile din Bielorusia in prostituate, iar pe barbati in homosexuali.
Intr-o demonstratie de paranoia, autoritatile de la Minsk s-au declarat ieri ingrijorate, nici mai mult nici mai putin, de soarta alegerilor din Statele Unite. Purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Andrei Savinyah a declarat ca "sunt motive serioase" de a pune sub semnul intrebarii corectitudinea alegerilor din Statele Unite si a adaugat ca tara sa "va urmari cu atentie" ce rezultatul sa fie in conformitate "cu vointa alegatorilor". In aceasta vreme tara este izolata si in ruina, economia este la pamant. Nimic nu s-a schimbat din epoca sovietica a tarii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO