Politică externă

Londra este din nou sub teroare dupa dejucarea unor noi atentate

11.08.2006, 19:21 17

Britanicii au trecut ieri prin momente critice dupa ce Scotland Yard a anuntat dejucarea unui complot terorist care viza detonarea in aer a mai multor avioane. In urma cu 13 luni, Londra a fost zguduita de o serie de atacuri teroriste in care 52 de persoane si-au pierdut viata.
Politia britanica a anuntat ieri ca atentatorii intentionau sa plaseze bombe in 10 avioane care urmau sa traverseze Atlanticul dinspre Marea Britanie inspre SUA Pentru autoritatile din Marea Britanie planul dejucat ieri reprezinta un complot la "scara modiala" care implica un "mare numar de persoane", atat din Marea Britanie, cat si din intreaga lume.
Peste 20 de persoane implicate, majoritatea cu cetatenie britanica, au fost arestate in cursul noptii trecute, la capatul unei operatiuni antiteroriste ce a durat mai multe luni, a anuntat ieri Scotland Yard. Autoritatile verifica ipoteza ca teroristii- ale caror identitate si orientare nu au fost inca dezvaluite - sa urmareasca detonarea mai multor dispozitive cu substante chimice in stare lichida, introduse in bagaje de mana.
Nivelul de alerta impotriva atacurilor teroriste a fost ridicat la nivelul "critic"- cel mai ridicat - de catre centrul antiterorist de la Londra. Nivelul critic, "arata ca posibilitatea producerii unui atac teorist in perioada urmatoare este iminenta", potrivit MI5. Masura a fost luata din cauza temerii ca alte persoane implicate in planuirea atacului ar putea fi inca in libertate si de faptul ca acestea ar avea un plan de rezerva pe care sa-l duca la capat. Si alte tari au decis sporirea masurilor de securitate ca urmare a evenimentelor de la Londra. Departamentul american pentru Securitate Interna a ridicat, la randul sau, nivelul de alerta pentru toate zborurile comerciale la cel portocaliu, nivelul maxim fiind rosu, echivalentul nivelului "critic" din Marea Britanie.
"Credem ca arestarile efectuate de politia britanica au inlaturat in mod semnificativ amenintarea terorista, dar nu putem fi siguri ca amenintarea a fost indepartata complet sau ca planul a fost dejucat in intregime", a declarat Secretarul pentru Securitate Interna al SUA, Michael Chertoff.
Chertoff a mai spus ca tentativa de atentat asupra avioanelor care se indreptau spre Statele Unite sugereaza un complot al-Qaida, insa ancheta este in curs de desfasurare. El a precizat ca planurile pentru comiterea atentatelor se aflau in stadiile finale. "Era un plan avansat", a spus acesta.
Reprezentanti ai cancelariei primului-ministru britanic Tony Blair au anuntat ca operatiunea antiterorista din Marea Britanie s-a desfasurat "cu sprijinul deplin" al premierului, care se afla in vacanta in Insulele Caraibe. Aceeasi sursa precizeaza ca Blair a vorbit la telefon cu presedintele american George W. Bush privind situatia din Anglia.
In urma introducerii alertei maxime in toate aeroporturile din Marea Britanie, acestea au devenit neincapatoare pentru miile de pasageri ce asteptau imbarcarea, masurile de securitate devenind mult mai severe. De asemenea, mai multe companii europene, printre care si Tarom, si-au anulat zborurile inspre Marea Britanie.
"Masurile de securitate maxima implica din pacate intarzieri foarte mari in toate aeroporturile", a avertizat Donald Morrison, purtator de cuvant al BAA, companie care administreaza aeroporturile Marii Britanii.
Potrivit noilor masuri de securitate adoptate ieri, toti pasagerii vor fi supusi unei perchezitionari manuale, iar pantofii vor fi trecuti printr-un dispozitiv cu raze X. Niciun bagaj de mana nu va mai putea fi luat la bordul avionului, iar pasagerii vor putea sa aiba asupra lor doar obiectele de stricta necesitate, tinute in pungi de plastic transparente. Ministerul transporturilor a dat publicitatii o lista cu obiectele ce pot fi luate la bordul avionului, printre care se numara: documente esentiale pentru calatorie, medicamente insotite de reteta medicala, ochelari de vedere sau de soare, fara toc, lentile de contact, servetele si batiste neimpachetate, chei.
Din cauza suspiciunii ca atentatele ar fi putut fi comise in urma detonarii de explozibil in stare lichida, nu va fi permisa urcarea la bord cu niciun fel de lichide, inclusiv lotiuni sau geluri de par.
Potrivit expertului independent in terorism, Paul Beaver, bagajele de mana reprezinta un punct slab al masurilor de securitate de pe aeroporturi. "Un laptop poate contine suficient exploziv pentru a arunca in aer un avion", a spus el. Bagajele de cala si marfurile pot fi cercetate cu ajutorul cainilor politisti, in cautare de explozibili. Deocamdata insa, nu se poate face acelasi lucru si pentru bagajele de mana. Tehnologia exista, insa ea necesita mult timp si este foarte costisitoare", a adaugat Beaver.
Autoritatile din aeroporturile britanice au mai anuntat ca pasagerii care se imbarca pentru curse inspre Statele Unite vor fi supusi unei a doua verificari si i-au sfatuit pe cei care nu trebuie sa calatoreasca neaparat cu avionul sa isi anuleze calatoriile.
Printre companiile ce si-au anulat cursele inspre Marea Britanie se numara Air-France- KLM, Lufthansa si Iberia. De asemenea, au fost anulate toate cursele ce decoleaza de pe aeroportul din Bruxelles inspre Marea Britanie.
Cursa Tarom pe ruta Bucuresti-Londra, programata pentru vineri, ora 10:00, era ieri la ora 18:30 in grafic, orice decizie viitoare in acest sens urmand a fi luata in functie de evolutia situatiei de la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO