Politică externă

Londra a impus bariere imigrantilor romani si bulgari

25.10.2006, 18:05 13

John Reid, ministrul britanic de interne, a anuntat ieri decizia Londrei in privinta imigrantilor: Marea Britanie va restrictiona accesul pe piata interna al fortei de munca provenite din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana.
Premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Bucurestiul va incerca sa faca in asa fel incat aceasta limitare sa fie cat mai scurta. Sofia a anuntat insa masuri de retorsiune.
Reid a declarat ieri ca vor fi acceptati in Regat numai angajatii necalificati care vor dori sa munceasca in agricultura sau industria alimentara, in timp ce studentii romani si bulgari vor avea dreptul sa lucreze doar cu jumatate de norma. Singura categorie a fortei de munca ce nu va fi afectata in niciun fel de setul de restrictii este cea a liber-profesionistilor.
Permisele de munca eliberate romanilor si bulgarilor vor fi acordate in functie de gradul de calificare al titularului, care va fi evaluat conform unui sistem de baza cu puncte.
El a precizat ca restrictiile vor ramane in vigoare pe durata unei "perioade de tranzitie", adica doi ani. "Angajatorii va trebui sa convinga guvernul ca exista o lipsa reala a fortei de munca si aceste masuri vor fi limitate proportional", a precizat ministrul de interne. Reid a anuntat ca va fi formata o comisie consultativa privind problema imigrantilor, restrictiile impuse Romaniei si Bulgariei urmand sa fie schimbate in functie de realitatea necesitatilor economiei locale.
Anuntul reprezinta o schimbare totala de directie a politicii externe britanice fata de muncitorii din noile state membre ale UE, Londra renuntand la "politica usilor deschise", promovata fata de statele care au aderat in 2004. La acea data Marea Britanie anunta deschiderea totala a pietei fortei de munca fata de state ca Polonia, Cehia, Ungaria sau Slovacia.
Valul de muncitori din noile state membre, estimat la aproximativ 600.000 de persoane, fata de 15.000, cat aproximase in acel moment Ministerul de Interne, a determinat insa o serie de reprosuri privind impactul pe care il au imigrantii pe piata locala. In 2004 singurele state care si-au deschis neconditionat piata fortei de munca fata de noii membri ai UE au fost Marea Britanie, Irlanda si Suedia.
Decizia guvernului britanic nu este sustinuta insa si de ministrul de externe, Margaret Beckett, care a declarat in repetate randuri ca o astfel de decizie ar duce la tensionarea relatiilor cu cele doua state, mai ales in contextul in care Marea Britanie nu a luat aceleasi masuri si in 2004. Beckett a precizat ca impactul imigrantilor asupra economiei si a fortei de munca locale a fost unul pozitiv.
In acelasi timp, Comisia Europeana si-a exprimat regretul fata de decizia anuntata de Reid, subliniind ca forta de munca din statele aderate in 2004 a contribuit vizibil la performantele economiei britanice. Katharina von Schurbein, purtator de cuvant al lui Vladimir Spidla, comisar european pe probleme de angajare, probleme sociale si egalitatea in sansa, a declarat ca regreta decizia unor state de a-si inchide piata fortei de munca fata de Romania si Bulgaria, dupa ce in 2004 nu au procedat la fel cu noii membri. Ea a adaugat insa ca fiecare dintre cele 25 de state este liber sa decida ce masuri va pune in aplicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO