Politică externă

Liderii religiosi au pichetat reuniunea de la Bagdad

29.04.2003, 00:00 20

Reprezentantii opozitiei irakiene s-au intalnit, ieri, la Bagdad in incercarea de a stabili o noua conducere politica dupa prabusirea regimului lui Sadam Hussein.
Intre 300 si 400 de fosti oponenti irakieni au fost invitati de Statele Unite la reuniunea de la Bagdad, prezidata de generalul american in retragere Jay Garner, administratorul civil al Irakului. Americanii se tem de faptul ca la Bagdad ar putea fi creat un guvern care sa le fie ostil si incearca sa impiedice acest lucru. Aceasta este prima reuniune de acest tip care se desfasoara in capitala irakiana. O intilnire similara a avut loc la 15 aprilie, la Ur, in apropiere de Nasiriyah. In cursul intrunirii a fost adoptata o declaratie in 13 puncte in favoarea unei evolutii democratice si crearii unui stat de drept in Irak. Reuniunea de ieri a coincis cu un mars al siitilor, desfasurat tot in capitala, la apelul liderilor religiosi. care se tem ca  americanii intentioneaza sa formeze un guvern care sa le fie subordonat.
In acelasi timp, secretarul american al apararii Donalsd Rumsfeld a inceput, duminica, un turneu in tarile Golfului. Turneul sau a debutat la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) dupa care el s-a deplasat la sediul Comandamentului Central American din Qatar. Intr-o vreme in care relatiile SUA cu tarile din zona Golfului sunt destul de incordate, Rumsfeld a multumit autoritatilor din Emiratele Arabe Unite pentru "ajutorul minunat in campania de eliberare a Irakului". "Credem ca, de vreme ce regimul irakian nu mai exista, nu va mai fi nevoie de operatiuni de supraveghere in zonele din nordul si sudul Irakului si ca, in zilele si saptaminile care urmeaza va avea loc o reajustare a trupelor noastre", a subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO