Politică externă

Liderii palestinieni merg sa-l vada pe Arafat

09.11.2004, 00:00 8

Mai multi lideri palestinieni au anuntat ca ieri urmau sa ajunga la Paris, la spitalul militar unde este tinut in viata Yasser Arafat. Ei au spus ca vor sa afle din surse directe si, mai ales, sa-l vada pe Arafat, despre a carui stare de sanatate au aflat mai mult din declaratii oficiale ale diferitelor surse medicale, ale autoritatilor franceze sau, mai greu de suportat pentru palestinieni, din presa israeliana.
Decizia liderilor palestinieni a iscat insa nemultumirea sotiei lui Arafat, care s-a adresat mai multor posturi de televiziune apartinand Al-Jazeera, carora le-a spus ca toti cei care vor sa mearga la Arafat la Paris sunt de fapt o sleahta care se gandeste la mostenirea pe care ar primi-o de la Arafat. "Vor da-l ingroape de viu", a spus Suha Arafat, care s-a ales de pe urma unor astfel de declaratii cu reactii destul de acide din partea "mostenitorilor" politici ai lui Arafat. Ei au spus ca nu are nici un drept sa-l acapareze pe liderul palestininilor si au acuzat-o chiar ca nu le-a  dat informatii concrete si corecte despre starea sanatatii sale.
Cu toate impotrivirile, acestia au spus ca in cursul noptii care tocmai a trecut urmau sa ajunga la Paris.
Mostenitorii lui Arafat sunt in primul rand interesati de functiile pe care moartea liderului palestinian le-ar lasa libere. Unul sau poate mai multi dintre ei vor putea deveni presedinte al comitetului executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (cea care reuneste toate factiunile palestiniene) sau presedinte al Autoritatii Palestiniene (cea care ar trebui sa guverneze teritoriile autonome palestiniene) sau, in fine, ar putea deveni liderul Fatah, cel mai mare partid palestinian.
Cum nu se cunoaste existenta vreunui succesor pe care sa-l fi indicat insusi Arafat, virtualii inlocuitori ar putea fi actualul premier, Ahmed Qurei, fostul premier, Mahmoud Abbas, ca si liderul legislativului palestinian, Rawhi Fattouh. Ultimul mentionat este considerat o fire prea lipsita de autoritate, in timp ce primii doi nu sunt prea populari in randul palestinienilor. Totusi, Qurei si Abbas se pare ca vor fi cei care vor gestiona puterea, imediat dupa disparitia liderului palestinian.
In aceasta ecuatie cu multe necunoscute un factor important ar putea fi si Marwan Barghouti, un lider popular, dar radical si, oricum, detinut in inchisorile israeliene. Barghouti este sustinut si de elita palestiniana care traieste in Occident.
Mostenirea liderului Arafat are si un caracter strict pecuniar. Omul este nu doar mana in care a stat puterea toata a miscarii palestiniene. Este si detinatorul contului prin care au trecut toti banii de care a beneficiat Organizatia pentru Eliberarea Palestinei. Arafat are o avere personala care pare sa fi devenit mitica. Numai ca nu se stie precis in ce conturi din ce banci o pastreaza. Se vorbeste de sume cuprinse intre cateva sute de milioane (circa 300 - limita cea mai mica) si 1,3 miliarde. De dolari. Se pare ca in cei cincizeci de ani de activitate si treizeci de lider absolut al palestinienilor, Arafat ar fi deurnat sume imense. Problema este ca liderii-emuli nu stiu de soarta banilor, iar sotia lui Arafat, Suha, nici nu le spune. Asta in cazul in care stie.
Disparitia lui Arafat mai ridica o problema. Tehnica. Unde anume va fi inmormantat. El a spus de mai multe ori ca ar vrea sa fie ingropat in Ierusalim, intr-un cartier din estul orasului. Dar israelienii spun ca acesta ar fi precedentul care ar aprinde revendicarea unei parti a cetatii sfinte de catre palestinieni. Este consemnata o declaratie a unui parlamentar al opozitiei laburiste de la Tel Aviv care a spus ca ar trebui ca Ariel Sharon sa permita inmormantarea lui Arafat in Ierusalimul de Est, cu conditia semnarii unui armisitiu. De asemenea mai exista si posibilitatea inmormantarii lui la Cairo sau in Fasia Gaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO