Politică externă

La 50 de ani de la armistitiu, cele doua Corei sunt inca in "razboi rece"

25.07.2003, 00:00 26

Pe 27 iulie, in urma cu 50 de ani, un armistitiu a incheiat razboiul de trei ani dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, in care au fost implicate mai mult de 12 natiuni. Bilantul victimelor: 2 milioane civili coreeni, 1,5 milioane soldati ai aliantei comuniste, 30.000 de soldati americani, 400.000 soldati sud coreeni si 1000, britanici.
Nimeni nu ar fi putut banui ca dupa 50 de ani cele doua Corei vor ramane, tehnic, tot in razboi. Niciodata nu s-a incheiat un tratat de pace si granita este in continuare pazita de mine, artilerie si sute de trupe. BBC face un scurt istoric al acestui razboi, pe care il numeste o confruntare "fierbinte" din perioada razboiului rece, intre Statele Unite si aliatii sai, impotriva URSS, a Coreii de Nord si a Chinei comuniste.



Iunie 1950
China, Japonia si Uniunea Sovietica si-au exercitat pe rand influenta in peninsula coreeana, inainte de razboiul ruso-japonez, din 1904 -1905, dupa care Japonia a devenit puterea dominanta. Japonia a colonizat peninsula in 1910 si a guvernat-o pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Cu sapte zile inainte de capitularea Japoniei la sfarsitul razboiului, Uniunea Sovietica a profitat de moment si a intrat in Coreea. Uniunea Sovietica si SUA au cazut de acord asupra divizarii Coreii, la paralella 38, sudul intrand sub jurisdictia SUA, iar nordul, sub cea a Uniunii Sovietice. Sovieticii au instalat o dictatura comunista, sub Kim Sung ll, un fost luptator de gherila.SUA au organizat alegeri libere in sud. A fost ales Syngman Rhee. Ambele forte de ocupatie, americana si sovietica, s-au retras in 1949. Sovieticii au lasat in urma o armata nord coreeana bine echipata si antrenata - 135.000 de oameni, sustinuti de tancuri si artilerie. Fortele sudului numarau numai 98.000 de soldatsi. Ambele parti visau la o reunificare a peninsulei: nourdul dorea o Coree in intregime comunista, iar sudul, una democratica.
Pe 25 iunie 1950, cand jumatate din trupele sudului erau i permisie de week-end, nordul a lnasta un atac surpriza peste granita.



Iunie - Septembrie 1950
SUA si aliatii sud coreeni au suferit o infrangere initiail, fiind obligati sa se retraga in sud estul peninsulei, in orasul port Busan. In paralal, SUA au cerut Consiliului de Securitate ONU sa opreasca invazia. Motiunea a  trecut, deoarece reprezentantul Rusiei a lipsit de la sedinta - sovieticii boicotau in mod constant Consiliul, pentru a determina admiterea Chinei comuniste in organizatie. l4 natiuni - Australia, Belgia, Canada, Columbia, Etiopia, Franta, Grecia, Olanda, Noua Zeelanda, Filipine, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, Marea Britanie - au fost de acord sa trimita o forta comuna militara, de 300.000 de soldati in zona. 260.000 de soldati erau americani.



Septembrie - Octombrie 1950
Seful fortei militare in regiune, g-ral Douglas Mac Arthur, a schimbat cursul razboiului, lansand o ofensiva aeriana de pe mare, asupra orasului port Inchon. Orasul, aflat mult in spatele liniei inamice a fost cucerit fara mare rezistenta din partea nord coreenilor si a determinat blocarea alimentarii cu alimente si comunicatiile frontului inamic. In acelasi timp, Armata a Vlll - a americana a inceput ofensiva terestra catre nord. Nord coreenii au intrat in panica si, pe 25 septembrie, aliatii au cucerit Seulul. Aliatii s-ar fi putut opri la granita, dar presedintele american Harry Truman dorea acum proclamarea unei Corei unite democratice. China a avertizat ca ar putea intra cu trupe in razboi, dar a fost ignorata.



Octombrie 1950 - Ianuarie 1951
Pe 15 octombrie, harry Truman si g-ralul MacArthur s-au intalnit pentru a discuta strategia razboiului. Generalul i-a spus lui Truman ca are incredere intr-o victorie usoara a ofensivei in nord si ca nu trebuie l;uata in serios amenintarea Chinei. 10 zile mai tarziu armata chineze, care, in mod secret se mobilizase la granita, a declansat primul atac asupra aliatilor. In zilele care au urmat aliatii au primit informatii ca chinezii se ascundeau in muntii nord coreeni, dar, iarassi, aceasta informatie a fost neglijata. Trupele chineze s-au retras, iar aliatii au interpretat aceasta miscare ca defensiva. Generalul MacArthur a ordonat o noua ofensiva masiva pe raul Yalu, care este granita naturala intre Coreea de Nord si China. El spera, optimist, ca astfel, razboiul se va incheia si trupele se vor intoarce acasa inainte de Craciunul acelui an. Dar, soarta razboiului avea sa se schimbe curand pentru a doua oara: a doua zi, chinezii au trimis in atac 180.000 de voluntari. Socat MacArthur a dat telefon la Washington: A inceput un nou razboi". A ordonat o lunga si umilitoare retragere, care s-a desfazsureta la temperaturi sub zero grade. La imceputul lui decembrie, soldatii americani nu erau acasa ci abia se regrupasera pe teritoriul sud coreean. Aliatii au fost nevoiti sa se retraga in sudul Seulului, in ianuarie 1951, din cauza ofensivei chineze. Pe teren relativ deschis, trupele americane s-au putut apara mai eficient. Dupa cateva luni de lupte, linia frontului s-a stabilizat pe granita dintre cele doua Corei.



Ianuarie 1951 - iulie 1953
Presedintele Truman a anuntat ca Natiunile Unite doresc un armistitiu, dar generalul MacArthur nu era satisfacut cu acest compromis. El ar fi vrut ca razboiul sa fie extins, cu China si si-a facut publica opinia, cerandu-i lui Truman sa ceara o rezolutie a congresului american. Truman a fost nevoit sa-l concedieze pe general, pentru nesubordonare, in aprilie 1951. Mac Arthur a fost inlocuit la comanda trupelor din Coreea, de catre generalul Matthew Ridgway, care, cu catva timp in urma preluase comanda Armatei a Vlll - a americane, dupa ce seful ei, generalul Walton Walker fusese ucis, intr-un accident de masina. Negocierile pentru armistitiu au inceput pe 10 iulie 1951, dar ostilitatile pe teren au continuat. Durata negocierilor a depasit asteptarile tuturor. Acestea s-au blocat pe chestiuni ca: repatrierea prizonierilor, linia de granita. In ianuarie 1953, generalul Dwight Eisenhower, un critic acerb al razboiului, i-a urmat lui Truman la presedintia SUA. Scurt, el i-a informat pe comunisti ca, daca mai continua luptele in teren, va folosi arma nucleara. In martie 1953, moartea lui Stalin a zguduit din temelii lumea comunista, iar pe 27 iulie 1953, armistitiul a fost semnat. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO