Politică externă

Kerry il cheama la tandem pe Edwards

07.07.2004, 00:00 10

John Edwards, senatorul de Carolina de Nord, a fost ales de catre candidatul democratilor la Casa Alba, John Kerry, sa fie propus pentru functia de vicepresedinte al SUA.
Edwards, 51 de ani, avocat de profesie si aflat la primul mandat de senator, a fost preferat de catre Kerry pentru a intra in tandemul democrat pentru Casa Alba, desi pe lista, scurta ce-i drept, a posibililor candidati pentru a doua functie in Statele Unite mai erau doi politicieni cu experienta, mai apropiati de Kerry.
Se pare, potrivit celor de Associated Press, ca Edwards a fost ales in cele din urma la insistentele mai-marilor din cadrul Partidului Democrat.
John Edwards este marea surpriza din acest an a democratilor. Inainte de a incepe seria alegerilor preliminare (in luna ianuarie a acestui an), Edwars era un no-name.  A intrat in cursa pentru nominalizarea candidatului democrat la functia de presedinte al SUA si s-a plasat, inca de la inceput, pe locul al doilea. Desi Kerry s-a plasat ca favorit al democratilor - la o distanta foarte confortabila - avocatul din Carolina de Nord a reusit sa surclaseze nume importante printre democratii americani. Ba, chiar intr-unul dintre statele unde s-au organizat alegeri preliminare, e adevarat, la el acasa, in Carolina de Nord, a iesit pe primul loc.
Jojn Edwards pare sa fi fost preferat de catre John Kerry pntru ca se poate spune ca il completeaza. Mai tanarul sau partener de tandem - are 51 de ani, dar arata ca un tanar pe bancile scolii - si-a axat campania electorala din cadrul partidului pe politica interna. Desi a atacat prezenta americana in Irak, politica externa nu a fost punctul forte al discurului lui John dwards. El s-a axat mai degraba pe marirea impozitelor pentru oamenii cu averi mai mari de 240.000 de dolari, pe imbunatatirea conditiilor din sistemul de sanatate sau pe scoli publice mai bine intretinute de catre stat.
De fapt, Edwards este considerat unul dintre cei mai de stang dintre democrati, un politician care pledeaza pentru conditii mai bune de munca,  pentru ocrotirea prin subventii de stat a mai multor categorii sociale. Dintre toti democratii care au fost interesati sa obtina nominalizarea pentru cursa care poate duce la Casa Alba, John Kerry, candidatul la unctia de presedinte, este cel mai de dreapta. El vrea taxe mai mici pentru oamenii cu averi medii sau cu venituri mai mici. Dar punctul lui forte este discursul care infiereaza politica externa a lui conservatorului George Bush, mai cu seama strategia pentru Irak. Kerry are si multa credibilitate pe acest subiect. A luptat in Vietnam,  primit vreo trei randuri de decoratii si, cand a venit acasa, s-a transformat intr-o voce care a militat pentru drepturile veteranilor de razboi.
Kerry sta bine in sondaje - de vreo doua luni il devanseaza cu tot mai multe procente pe actualul presedinte, George Bush. Se poate spune ca fiecare decapitare din ultima vreme a vreunui american, fiecare atac al insurgentilor asupra trupelor americane ii aduce un mic avans lui Kerry in sondaje. Cu toate acestea, nu se poate pune de-acum cine este favoritul pentru Biroul Oval de la Casa Alba.
In aceasta campanie electorala, care se incinge pe zi ce trece in Statele Unite, un rol important il are si cel propus la functia de vicepresedinte. Astfl, Bush l-a anuntat de multa vreme pe actualul sau partenr de tandem, pe Dick Cheney, care face dea campanie - strabate si singur America de la un cap la altul atacandu-l pe Kerry. De aceea este posibil ca John Kerry sa se fi grabit sa-l numeasca pe coechipierul sau. In aceste conditii, cu toti termenii ecuatiei dezvaluiti, mai ramane ca vedetele campaniei sa fie de-acum inainte promisiunile electorale, forta discursurilor si imaginatia strategilor.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO