Politică externă

Jumatate dintre britanici vor ca Blair sa demisioneze

29.09.2003, 00:00 9



Peste 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au protestat la sfarsitul saptamanii la Londra cerand retragerea trupelor britanice din Irak, in vreme ce popularitatea premierului Tony Blair a ajuns la o cota de avarie. Potrivit unui sondaj realizat de Financial Times, peste jumatate dintre britanice vor ca premierul, pe care il acuza ca i-a mintit in legatura cu armele irakiene, sa-si dea demisia. Manifestatii importante au avut loc si in alte capitale europene. La Paris au manifestat 8.000 de persoane potrivit organizatorilor, la Istanbul, circa 3. ooo la Atena, 3.000 iar la Berlin 2.000 de persoane.



Potrivit unui sondaj publicat sambata de Financial Times, jumatate dintre britanici considera ca premierul Tony Blair trebuie sa demisioneze. In aceeasi saptamana in care popularitatea presedintelui american, George W. Bush, a ajuns la cel mai scazut nivel din timpul mandatului sau, reducerea increderii in Tony Blair ilustreaza modul in care invadarea Irakuliu a afectat pozitiile politice ale celor doi principali sustinatori ai razboiului. Deja, in Marea Britanie se vorbeste deschis despre un succesor al lui Tony Blair in momentul in care el se pregateste pentru conferinta anuala a partidului sau. A fost evocat chiar un nume, Gordon Brown actualul ministru de finante. Situatia lui Blair este mai grava decat cea a lui Bush, desi sondajele realizate saptamana trecuta au demonstrat o degradare a increderii electoratului in presedintele american. In sondajul Financial Times, britanicii au fost intrebati daca sunt de acord cu fraza "este momentul ca Tony Blair sa demisioneze si sa predea puterea altcuiva". 50% dintre cei 2.000 de repondenti au fost de acord, 39% s-au pronuntat impotriva si 11% nu si-au exprimat opinia. Circa 64% au declarat ca sunt dezamagiti de activitatea lui Blair.



In ce-l priveste pe Bush el s-a intors saptamana trecuta cu mainile goale de la reuniunea Consiliului de Securitate, unde a cerut tarilor ONU sprijin financiar si trupe. Astfel, el s-a vazut obligat sa ordone mobilizarea a inca 10.000 de rezervisti care vor fi trimisi in teatrul de operatiuni. Bush s-a intalnit la sfarsitul saptamanii cu presedintele rus Vladimir Putin, insa acesta a afirmat ca eventuala participare a Rusiei la stabilizarea si reconstructia Irakului va fi decisa dupa votarea rezolutiei Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Proiectul de rezolutie - care isi propune sa extinda rolul ONU in Irak - a fost transmis Consiliului de Securitate la inceputul lunii septembrie, dar nu a fost inca votat.



Putin a refuzat sa se pronunte asupra stabilirii unui calendar pentru transferarea suveranitatii in Irak, apreciind totusi ca aceasta trebuie sa aiba loc in termen scurt, dar ca situatia din Irak este complexa.



Bush pare insa optimist. El a a plasat Germania, care s-a opus razboiului, printre tarile care sunt gata sa contribuie la stabilizarea. "Numeroase tari membre ale ONU, de la Filipine la Polonia, trecand acum prin Germania, si-au anuntat angajamentul de a ajuta la construirea unui Irak democratic si stabil", a declarat Bush, in alocutiunea radiodifuzata saptamanala. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO