Politică externă

John Abizaid preia comanda militara in Irak

09.07.2003, 00:00 6

Generalul libanez John Abizaid a preluat, ieri, de la gen. Tommy Franks, comanda CENTCOM comandamentul militar SUA pentru Irak. La plecare, Tommy Franks a declarat ca americanii vor adopta o tactica mai agresiva pentru a face fata gherilei irakiene. Franks a adaugat insa, citat de Washington Times, ca nu vor fi trimise trupe suplimentare in Orientul Mijlociu. "Vrem sa continuam cu operatiunile de mentinere a ordinii, colaborand cu irakienii", a spus Tommy Franks, fostul comandant al Operatiunii Iraqi Freedom. In urma cu doua saptamani Pentagonul a anuntat ca studiaza posibilitatea maririi efectivelor sale din Irak, dar declaratia lui Tommy Franks arata ca CENTCOM nu va mai solicita intariri lui Donald Rumsfeld. Oficiali militari americani declara ca in ultima vreme atacurile irakienilor sunt mult mai elaborate. Totusi, nu au fost date publicitatii amanunte privind noile operatiuni SUA. Se pare ca este vorba de intarirea pazei la punctele de control si de o mai buna protectie corporala a soldatilor. Americanii spun ca, desi atacurile irakiene par izolate, necomandate de un centru, totusi, gruparile par sa comunice intre ele. Se pare ca atacurile asupra americanilor sunt organizate de fosti membri ai armatei irakiene, ai militiilor Fedayeen, ai fostului partid de guvernamant Baas si ai gruparilor paramilitare. Entuziasmul acestora creste la gandul ca este posibila o revenire a lui Saddam Hussein. Comandantii americani spun ca atacurile se produc mai ales "in triunghiul sunnit" format pe o raza de 100 de km, in jurul Tikritului, orasul natal al lui Saddam.  



SUA: Irakul nu a luat uraniu din Niger
CNN a transmis in 7 iulie, un interviu cu fostul ambasador John Wilson, in care acesta recunoaste ca Irakul nu a importat uraniu din Niger, informatie preluata de Gerge W. Bush dintr-un raport al serviciilor secrete britanice. Aceasta este prima recunostere a administratiei americane a faptului ca s-ar putea ca dosarul armelor, prezentat de Colin Powell, la Consiliul ONU, in sprijinul interventiei militare americane in Irak, sa fie inexact.
oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO