Politică externă

Jay Garner a anuntat "nucleul" viitorului guvern de la Bagdad

06.05.2003, 00:00 12

Jay Garner, administratorul civil al Irakului, a declarat, citat de Reuters, ca nucleul viitorului guvern irakian interimar va fi conturat la jumatatea lunii mai. Grupul va fi format din 8 sau 9 lideri irakieni si se compune din reprezentanti politici si religiosi irakieni, localnici sau de curand intorsi din exil. Generalul american a nominalizat cativa dintre membrii grupului, adaugand ca li se vor adauga si un crestin si un reprezentant al sunnitilor: Massoud Barzani, liderul Partidului Democratic din Kurdistan, Ahmed Chalabi, liderul Congresului National Irakian, Jalal Talabani, liderul Uniunii Patriotice a Kurdistanului, Iyad Allawi, de la Acordul National Irakian, Abdul Aziz al Hakim, frate al liderului Consiliului Suprem pentru Revolutia Islamica in Irak. Jay Garner a declarat de asemenea ca SUA vor trimite un responsabil cu problemele politice, in Irak, saptamana viitoare. Paul Bremer se va implica mai mult in negocierile politice pentru instalarea noului guvern irakian, pentru ca Garner are si atributii administrative. Bremer este diplomat de cariera.  La Mosul, au avut loc, ieri, alegeri pentru desemnarea unui consiliu interimar, intr-o intrunire supravegheata de soldati americani. Mai mult de 200 de delegati ai diferitelor grupuri religioase din regiune urmau sa-si alega un consiliu local si apoi, primarul. Consiliul va fi compus din kurzi, asirieni, turcmeni, arabi, conform configuratiei orasului Mosul, al treilea, ca marime din Irak, si populat majoritar de arabi, cu o larga minoritate kurda.

Reforma monetara
Portretul lui Saddam Hussein, prezent pe toate bancnotele irakiene, ar putea fi inlocuit cu un palmier,  a declarat un consilier american al Bancii Centrale irakiene.
"Una dintre optiuni va fi scoaterea portretului lui Saddam Hussein de pe bancnotele irakiene si inlocuirea lui cu o alta imagine, de exemplu cu un palmier" sau cu o alta figura familiara irakienilor, a precizat George Mullinaux, consilier al Bancii Centrale irakiene, referindu-se la imprimarea noilor bancnote irakiene. Banca Centrala va fi nevoita sa tipareasca noi bancnote, din cauza calitatii proaste a hartiei utilizate la tiparirea dinarilor aflati in circulatie, fiind luata in considerare si posibilitatea crearii unei noi monede irakiene. Aceasta varianta ar putea fi necesara deoarece in regiunile kurde din nordul Irakului circula, incepand din 1991, bancnote tiparite in Europa, care nu poarta efigia lui Saddam, denumite "dinari elvetieni". In momentul impunerii sanctiunilor economice, in 1991, un dinar era echivalent cu trei dolari americani, dar in prezent un dolar este schimbat pentru 1.500 - 2.000 de dinari irakieni sau opt "dinari elvetieni". In absenta unui guvern si a unei reale activitati bancare, piata de schimb fluctueaza in functie de informatiile politice, de zvonuri si de speculatii. Banca Centrala si alte doua banci de stat au fost jefuite dupa intrarea trupelor americane in Bagdad, iar expertii americani estimeaza ca au fost furate circa 400 de milioane de dolari.

Irakienii redescopera teatrul
O trupa de actori amatori irakieni a jucat, duminica, pentru prima oara, la ruinele cladirii Teatrului National, scene inspirate din Henry Miller si Albert Camus, transmite AFP citat de Mediafax.
Intitulata "Ei au trecut pe aici", piesa amatorilor irakieni este un rechizitoriu al efectelor devastatoare ale razboaielor, mai ales ale acelora duse de americani, asupra populatiilor civile dar si a soldatilor. Intrarea cladirii in care acum doua luni inca se mai jucau piese menite sa-l glorifice pe Saddam, a fost afectata de bombardamentele americane. Teatrul se situeaza in apropierea fostului minister irakian al Informatiilor, una dintre tintele principale ale bombardamentelor americane. Pe scena, actorii se misca ca niste papusi dezarticulate intr-un decor de sfarsit de lume, in timp ce din cer pare sa ploua cu caschete soldatesti. Dialogurile amintesc de o conversatie intre surzi, personajele par sa nu se asculte unele pe celelalate preocupate mai mult sa vorbeasca, sa-si exprime disperarea. Un soldat incearca sa citeasca la lumina unei brichete cartile folosite pe post de scuturi simbolice impotriva bombardamentelor. Un civil urla, exprimandu-si durerea provocata de moartea celor apropiati, un altul intinde bratul teapan intr-o directie nestiuta. O femeie, prosternata, isi despleteste parul lung si se infasoara in el ca intr-un scut. Un altul continua, in nebunia din jurul lui, sa sculpteze o figurina care aminteste de acelea ale lui Giacometti. Deodata, unul dintre actori se indreapta spre public, imitand mersul rigid al fiului cel mare al lui Saddam, Udai. Un soldat scrie cuvinte de neinteles pe podea si moare ucis de un obuz. Piesa se termina in aplauzele entuziaste ale publicului. Pe scena, actorii se prind de maini, intr-o emotie deliranta, iar publicul invadeaza scena pentru a-i felicita. "Adoram tetarul, il avem in sange", a declarat, dupa spectacol, pentru AFP, actrita Ala Hussan, in varsta de 30 de ani. Un alt actor, Samer Kathan, in varsta de 27 de ani, spune ca trupa sa nu avea dreptul sa joace in timpul vechiului regim, dar juca totusi, clandestin. Mediafax 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO