Politică externă

Iuscenko ramane optimist in privinta aderarii la UE

01.02.2005, 00:00 10

Presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, a declarat ca nu-si pierde speranta in oportunitatea integrarii tarii sale in Uniunea Europeana, desi au existat mai multe declaratii ale oficialilor de la Bruxelles in care erau exprimate rezerve considerabile in aceasta privinta.
Iuscenko a declarat, intr-un interviu pe care l-a acordat ziarului The Times, ca indferent de declaratiile care vin de la sediul Uniunii Europene, tara sa este decisa sa acopere promisiunile pe care si le-a luat in cadrul unui program covenit cu UE si a carui realizare ar dura trei ani. In plus, a spus liderul de la Kiev, este imposibil ca, indeplinindu-si angajamentele, Ucraina sa nu inceapa negocierile de aderare la Uniune in 2007.
Pentru unii, mai ales observatori ai extinderii europene, atenti la critici si la atitudinea tot mai reticenta a unor lideri continentali, declaratiile lui Iauscenko pot parea prea optimiste, poate chair fara acoperire. In primul rand, pentru ca de la cel mai inalt nivel de reprezentare al UE, anume presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barosso, planurile de colaborare cu Ucraina se limiteaza doar la "bunavecinatate".
Pana atunci insa, entuziasmul lui Iuscenko pentru aderarea la UE a fost rasplatit de cel mai important curent politic manifest in Eu7ropa. Este vorba despre Partidul Popular European, care a decis sa invite formatiunea politica al carei lider este Iuscenko sa devina observator al grupului popular din cadrul Parlamentului European.
Biroul politic al PPE a acordat statului de observator formatiunii "Ucraina noastra" in sanul celui mai numeros si mai influent grup politic european. Platforma politica prezentata de Iuscenko ca program de guvernare, care reia de fapt principiile enuntate in timpul campaniei electorale, a constituit, in viziunea PPE, drumul cel mai sigur al Ucrainei spre UE. "Sunt cu deosebire incantat de aceasta decizie - a spus Wilfried Martens, presedintele PPE -, cu atat mai mult cu cat se dovedeste din nou ca atrage cei mai importanti si credibili lideri europeni".
Declaratia lui Martens este valabila si pentru o alta afiliere a  unui partid care doreste integrarea tarii sale in UE. Este vorba despre formatiunea politica a premierului turc, Recep Erdogan (tot de centru-dreapta).
De asemenea, saptamana trecuta, Partidul Popular European a anuntat ca intentioneaza sa-l invite in curand, cu acelasi statut, de observator, pe Partidul Popular Crestin-Democrat de la Chisinau, condus de Iurie Rosca.
Formatiunea al carei presedinte este Rosca este deja afiliata la Internationala Crestin-Democrata. Rosca este liderul care pledeaza, in Republica Moldova, de cea mai multa vreme pentru integrarea tarii in UE. De asemenea, partidul lui Rosca este considerat unionist, cunoscuta fiind declararea pintre prioritati a unirii acestei tari cu Romania. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO