Politică externă

Iuscenko evita intreruperea livrarii de gaze catre Kiev

13.02.2008, 19:00 8

Ucraina si Rusia au ajuns ieri la un acord de principiu in conflictul pe tema gazelor - au anuntat presedintele ucrainean si cel rus, Viktor Iuscenko, respectiv Vladimir Putin -, Kievul evitand pentru moment intreruperea livrarilor de gaze rusesti.
Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko a mers ieri la Moscova, eveniment vazut ca o ultima incercare de rezolvare a acestui conflict, unul pur comercial, dupa cum afirma Gazprom.
Termenul impus Ucrainei saptamana trecuta de catre Gazprom pentru a plati datoria la gaze de 1,5 miliarde de dolari a expirat ieri dupa-amiaza iar acordul de principiu a fost anuntat cu cateva minute inainte de expitatea ultimatumului. La inchiderea editiei presiunea pe conductele care tranziteaza Ucraina se mentinea in parametri normali.
Presedintele Rusiei Vladimir Putin a cerut ieri omologului sau ucrainean ca Ucraina sa-si respecte contractele energetice, considerandu-le un factor important pentru securitatea energetica a Europei.
Tensiunile dintre cele doua state au generat deja mai multe crize si o scurta intrerupere a livrarilor catre Uniunea Europeana in ianuarie 2006.Statele Unite impreuna cu Uniunea Europeana urmaresc cu atentie disputa pe tema gazului dintre Moscova si Kiev, in conditiile in care 80% din gazele livrate de Rusia in UE tranziteaza Ucraina.
"Stiu ca este ceva ce noi urmarim. Vom vedea cum evolueaza situatia", a declarat Sean McCormack, purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat.
McCormack a amintit ca Washingtonul a denuntat in trecut "folosirea parghiilor comerciale pentru atingerea unor obiective politice", o aluzie la precedentele crize ale gazului intre Moscova si Kiev.
Cu toate acestea, Gazprom a dat asigurari ca disputa dintre Rusia si Ucraina nu va afecta resursele catre restul Europei.
Obiectivul declarat al calatoriei lui Iuscenko este o reuniune a comisiei de cooperare ruso-ucrainene, prezidata de cei doi lideri de stat. Inainte de intalnirea celor doi, Iuscenko a subliniat ca sunt o serie larga de probleme care trebuie discutate.
Presedintele ucrainean a primit "misiunea" de a rezolva conflictul existent dupa ce Alexei Miller, CEO al Gazprom, i-a trimis o telegrama in care i-a cerut sa rezolve problema singur. Miller a participat la sfarsitul saptamanii la negocierile cu reprezentantii companiei ucrainene Naftogaz, intalnire care nu a avut nici un rezultat favorabil. "Suntem pregatiti pentru un dialog", a declarat seful de stat ucrainean, adaugand ca Ucraina vede in Rusia un partener strategic.
Putin si Iuscenko urmau, de asemenea, sa semneze un tratat de cooperare economica, intitulat "Planul de actiune ruso-ucrainean" care va dura pana in 2009 si va acoperi 26 de sfere diferite ale cooperarii bilaterale.
"Cei doi vor discuta despre cooperarea economica dintre cele doua tari", a declarat Sergei Prihodko, consilier al presedintelui rus. Acesta a mai precizat ca investitiile rusesti in Ucraina in 2007 au ajuns pana la 1,2 milioane de dolari.
Ultimatumul dat saptamana trecuta Ucrainei a provocat tensiuni in cadrul coalitiei pro-occidentale, seful statului criticand-o in termeni duri pe premierul Iulia Timosenko caruia i-a cerut sa rezolve personal aceasta problema.
Timosenko, care urmeaza sa efectueze o vizita la Moscova pe 21 februarie, sustine cresterea tarifelor pentru tranzitarea teritoriului ucrainean de catre conductele de gaze rusesti, dar si renuntarea intermediarilor pentru importurile de gaze naturale.
Compania RosUkrEnergo, inregistrata in Elvetia si controlata in proportie egala de Gazprom si de doi oameni de afaceri ucraineni, a devenit unic importator de gaze in Ucraina, in baza unui contract semnat in ianuarie 2006 intre Kiev si Moscova, pentru a pune capat unei dispute legate de pretul gazelor naturale.
Iuscenko nu sprijina propunerile lui Timosenko, preferand sa evite tensiunile pe aceasta tema cu Moscova.
"Aceste declaratii politice privind modificarea conditiilor de tranzit vor duce la cresterea cu 30% a pretului gazelor pentru Ucraina", a avertizat Iuscenko.
Premierul a dat asigurari ca nu se va ajunge la intreruperea furnizarii de gaze naturale si a blamat fostul cabinet, al prorusului Viktor Ianukovici, pentru acumularea datoriei atat de mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO