Politică externă

Italia urmareste "federalizarea fiscala", adica salarii mai mici pentru regiunea Sud

10.08.2009, 18:05 20

Berlusconi a pledat intr-un interviu pentru un plan energic de stimulare a turismului si infrastructurii in Sud, care este pe placul partenerilor sai de guvernare din Lega Nord, adeptii reintroducerii salariilor diferentiate.
"Sa legi salariile de costurile de viata din diversele regiuni ale Italiei raspunde criteriilor de rationalitate economica si justitie", a afirmat Silvio Berlusconi intr-un interviu in cotidianul napoletan Il Mattino.
Ce ar presupune revenirea la aceste "gabbie fiscale" - asa cum sunt ele numite in Italia? Ca antreprenorii care vor sa dezvolte afaceri in Sud, isi vor putea plati salariatii mai putin, pentru ca aici costurile vietii sunt mult mai mici (nu se plateste caldura, se cheltuieste mai putina energie sau alte consumabile).

De ce este nevoie pentru un nou plan pentru Sud?
Berlusconi a explicat de ce a venit acum, in plina criza economica, cu un nou plan pentru Sud: "Intre 1998 si 2004 in Sud au fost trimise resurse de aproximativ 120 de miliarde de euro in contul de capital si inca 55 de miliarde de euro in cheltuieli extraordinare. In ciuda acestor resurse, distanta dintre Centru - Nord si Sud a ramas aceeasi. In plus economia meridionala a devenit in acesti ani mai putin competitiva. Numai prin introducerea federalismului fiscal vom reusi sa actionam responsabil in regiunile meridionale", a spus Berlusconi.
Premierul italian a spus ca sunt multi oameni de afaceri care doresc sa investeasca in Sud in turism, infrastructura sau in tehnologie, dar care se plang ca nu sunt stimulati fiscal sa deschida noi afaceri.
"Cunosc antreprenori extraordinari, care au realizat chestiuni excelente in Sud si sunt gata sa investeasca mai mult pentru a crea noi locuri de munca. Ceea ce cer ei este un sistem de infrastructura eficient, combaterea eficace a criminalitatii organizate si o fiscalitate care sa-i avantajeze."

Ce sunt "gabbie fiscale"?

In Italia, aceste masuri de stimulare economica au functionat in 14 regiuni din Italia, intre 1954 si 1969, cand au fost abolite la presiunea sindicatelor. Nu este de mirare asadar ca discursul lui Berlusconi a fost criticat vocal de Partidul Democrat, de stanga, principala formatiune de opozitie si laudat de partenerii de guvernare din Lega Nord, adeptii unui program de federalizare fiscala.
Acest program presupune ca fiecare regiune ar dispune de banii pe care ii produce, de pilda bogatia produsa in Nord ar ramane in Nord si nu ar fi redistribuita catre Sud, unde spiritul antreprenorial este diminuat de amploarea coruptiei si anvergura gruparilor mafiote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO