Politică externă

Italia s-a decis pentru alegeri anticipate in aprilie

06.02.2008, 19:37 15

Alegerile anticipate vor avea loc pe 13 aprilie, anuntau ieri la unison ziarelele din Italia, dupa ce o noua runda de negocieri intre presedintele Senatului Franco Marini (desemnat de presedintele republicii sa formeze un Guvern interimar) si presedintele Forza Italia, Silvio Berlusconi, s-a incheiat fara niciun rezultat palpabil.
Berlusconi s-ar fi intors dupa discutia cu Marini la colegii sai din partidul de dreapta si le-a propus un parteneriat cu stanga, potrivit ziarului Il Giornale, detinut de familia fostului premier de dreapta. Insa la finele discutiilor interne, Berlusconi a negat orice intelegere cu stanga si s-a pronuntat ferm pentru anticipate.
Presedintele italian Giorgio Napolitano urma sa anunte aseara dizolvarea Parlamentului, potrivit agentiei de presa ANSA.
El urma sa anunte scrutinul dupa incheierea unei sedinte a guvernului de stanga, condus in continuare de Romano Prodi, in care s-a decis data referendumului pentru aprobarea reformei electorale - 18 mai.
De altfel, reforma electorala sta la originea discutiilor interminabile si instabilitatii din politica italiana din ultimii ani. Inainte de alegerile din 2006 premierul de atunci Silvio Berlusconi a promovat o noua lege electorala, care avantaja intrarea in Parlament a formatiunilor mici. Coalitia care s-a format dupa alegeri in jurul partidului lui Romano Prodi a supravietuit chinuit in Parlament, la doar doua voturi distanta de dreapta, pana la debutul acestui an, cand un partid cu o mana de parlamentari si invizibil la scara nationala, condus de ministrul justitiei Vicente Mastella, a decis sa se retraga din guvern. Iar esecul guvernului Prodi nu a mai putut fi evitat, pentru ca premierul nu a mai reusit sa obtina un nou vot de incredere in Parlament.
Acum Berlusconi, al carui partid, Forza Italia, are un avantaj considerabil in sondajele de opinie fata de Partidul Democrat (de aproximativ 10 procente), preseaza pentru alegeri anticipate urgente. El spune ca este de acord cu reformarea sistemului electoral, dar numai dupa ce au loc alegerile. Partidele de stanga vor insa un guvern interimar pana la referendumul privind alegerile.
Berlusconi tinteste din nou pozitia de premier, pe care a mai detinut-o in doua randuri, pentru o scurta perioada in 1994 si intre 2001 si 2006. Mandatele sale in fruntea guvernului italian au fost controversate, intrucat multi dintre analisti si adversarii politici l-au acuzat ca a intrat in politica doar pentru a-si proteja afacerile din mass-media. Potrivit unor evaluari din perioada in care era premier, Berlusconi controla direct aproximativ 90% din televiziunile italiene si avea o influenta indirecta asupra media de stat. Daca dreapta va castiga in cele din urma alegerile anticipate, asa cum o arata sondajele de opinie, cariera politica a actualului premier de stanga Romano Prodi se va apropia de sfarsit, dupa ce a detinut la randul sau doua mandate de premier si presedintia Comisiei Europene intre 1999 si 2004.
Actualul mandat al "profesorului" in fruntea consiliului de ministri a esuat insa in a produce reforme spectaculoase care sa dea un nou impuls economiei italiene. Ieri, Institutul italian de Statistica anunta minime record in ceea ce priveste inflatia si majorari alarmante de preturi.
Inflatia este la un maxim care nu a mai fost atins din 2001, de 2,9%, in timp ce preturile la alimente si alte bunuri sau servicii s-au majorat cu 0,4% comparativ cu decembrie.
La preluarea mandatului, Prodi s-a angajat sa reduca deficitul bugetar, dar si sa imbunatateasca nivelul de trai al italienilor, insa consensul in propriul guvern a fost greu de atins din cauza multiplelor formatiuni care formau majoritatea.
Prodi si-a anuntat demisia la inceputul anului trecut, dupa ce Senatul a respins propunerea ca Guvernul sa continue finantarea trupelor din Afganistan, insa a revenit asupra deciziei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO