Politică externă

Israelul merge pana la capat in razboiul cu Hezbollah

01.08.2006, 19:34 16

Israelul a continuat sa bombardeze ieri tinte din Liban, desi cu o zi inainte autoritatile de la Tel Aviv promisesera o incetare de 48 de ore a focului, pentru a lasa timp armatei sa ancheteze moartea celor aproape 60 de civili libanezi, ucisi intr-un raid aerian la Cana, si sa permita accesul convoaielor cu alimente.
Cu putin timp inainte de noile raiduri, liderii occidentali, reprezentantii ONU salutasera decizia Israelului, iar secretarul de stat american, Condoleezza Rice, isi exprimase increderea in realizarea unui armistitiu pana la sfarsitul saptamanii.
Un soldat libanez a fost ucis, iar alti trei, raniti, dupa ce fortele aeriene israeliene au atacat o zona din estul Libanului, in care s-ar fi aflat un lider al Hezbollah. Pentru regiunea in care se afla satul Cana, Israelul fusese de acord, la rugamintile comunitatii internationale, cu o incetare a focului de 24 de ore pentru a permite civililor sa paraseasca zona de conflict.
Armata israeliana sustine ca nu a continuat atacurile, ci ca doar a aparat fortele terestre care sunt angrenate in lupte cu militiile Hezbollah. Ei si-au propus ca pana miercuri sa creeze "o zona de securitate" cu o latime de doi kilometri, in interiorul teritoriului libanez, care sa fie ocupata de o viitoare forta internationala de mentinere a pacii.
Ministrul de externe francez, Philippe Douste-Blazy, s-a pronuntat si el pentru o asemenea varianta, dar a spus raspicat ca o forta de stabilizare "nu va exista in lipsa acordului politic al tuturor partilor implicate". Oficialul francez se afla in Liban, unde s-a intalnit cu omologul sau Fawzi Saloukh.
In toata aceasta perioada, Condoleezza Rice s-a declarat increzatoare in privinta incetarii luptelor dintre Israel si Hezbollah.
Oficialul american a declarat ca va cere Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o rezolutie care sa presupuna incetarea focului si sa permita desfasurarea unui contingent de mentinere a pacii in sudul Libanului.
"Duc cu mine la Washington ideea unui consens privind lucrurile necesare atat pentru incheierea imediata a unui armistitiu, cat si pentru a obtine o solutie de durata. Sunt convinsa ca putem sa le obtinem pe ambele saptamana aceasta si cred ca numai in acest mod poporul libanez va fi in sfarsit capabil sa-si controleze tara si viitorul, iar israelienii vor putea sa traiasca fara a fi amenintati de atacuri din partea gruparilor teroriste", a declarat Rice.
In acelasi timp, ministrul apararii din Israel, Amir Peretz, a declarat in fata Knesset-ului ca statul evreu nu-si poate permite o incetare imediata a focului, pentru ca, altminteri, s-ar putea gasi intr-o situatie similara peste doar cateva luni.
"Nu trebuie sa acceptam o incetare a focului care sa intre in vigoare imediat", a declarat el. Parerea sa este sustinuta si de ministrul justitiei din Israel, Haim Ramon, care a declarat ca daca se incheie un armistitiu "acum, asta ar insemna victoria Hezbollah si ... a terorismului in lume, cu consecinte pe termen lung pentru pacea mondiala. Cu alte cuvinte, acest razboi nu se va incheia".
O intalnire a statelor ce ar putea contribui cu trupe la forta de mentinere a pacii a avut loc ieri. SUA nu s-au oferit sa contribuie cu trupe la o asemenea initiativa, desi Condoleezza Rice vrea o desfasurare cat mai rapida a trupelor dupa rezolutia ONU.
Ieri, presedintele libanez, Emile Lahoud, se opunea unei asemenea solutii. El a anuntat, intr-o declaratie acordata postului de televiziune Al-Jazeera, ca se opune trimiterii unei forte multinationale de interpunere in sudul Libanului, preferand in schimb o consolidare a FINUL. Cerand in continuare "o incetare imediata a focului" in Liban, Lahoud a avertizat ca trimiterea unei forte multinationale va avea drept rezultat "distrugerea Libanului, cum s-a intamplat in Kosovo".
El a sugerat ca actuala Forta interimara ONU din Liban sa fie consolidata, suplimentata si inarmata, pentru a asigura securitatea la granita dintre Liban si Israel. Lahoud a afirmat ca eventuala desfasurare a unei noi forte internationale in sudul Libanului ar necesita "un consens" al fortelor politice libaneze.
"Nu ni se va impune nicio decizie", a spus el. In sudul Libanului se afla, din 1978, circa 2.000 de membri ai FINUL, care aveau ca misiune supravegherea retragerii israeliene, dar au numai mandat de observatori si nu pot participa la actiuni militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO