Politică externă

Israelul impune sanctiuni economice Autoritatii Palestiniene

20.02.2006, 21:43 11

Cabinetul israelian a decis ieri sa impuna sanctiuni economice Autoritatii Palestiniene, la conducerea careia a ajuns gruparea islamista Hamas, pentru a slabi pozitia viitorului guvern si, eventual, a forta organizarea de alegeri anticipate. Conform noilor reglementari, Israelul nu va mai vira palestinienilor incasari vamale in valoare de 50 de milioane de dolari, bani pe care ii colecta lunar in numele acestora, si va spori totodata controalele la punctele de trecere a frontierei catre Fasia Gaza.

Premierul israelian interimar, Ehud Olmert, a anuntat ca statul evreu refuza sa dialogheze in mod direct cu Autoritatea Palestiniana, in conditiile in care aceasta va fi reprezentata de membrii Hamas.

Sanctiunile economice nu sunt insa singurul mijloc pe care statul evreu intentioneaza sa-l foloseasca impotriva Hamas. Publicatia britanica The Sunday Times sustine ca in Statele Unite au avut loc deja contacte intre reprezentanti ai Israelului si ai partidului Fatah, formatiunea presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Scopul acestor discutii pare sa fie gasirea unor modalitati de subminare a Hamas. Jibril Rajoub, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Abbas, care a condus delegatia palestiniana, a confirmat ca aceasta intrevedere a avut sustinerea Washingtonului si ca "discutiile au fost incununate de succes".

Se pare ca discutiile s-au axat pe modalitatile de prevenire au unui dezastru umanitar in teritoriile palestiniene, in conditiile in care Israelul va recurge la sanctiuni economice, iar comunitatea internationala ar putea sista asistenta financiara.

Una din propunerile discutate a fost canalizarea asistentei oferite de Occident palestinienilor prin intermediul guvernatorilor membri ai Fatah, mai degraba decat prin Guvernul condus de Hamas. Rajoub a declarat ca sustinerea reala de care beneficiaza Hamas in randul palestinienilor nu este mai mare de 15%. "Cred ca putem intoarce timpul inapoi, iar organizarea de noi alegeri parlamentare nu poate fi exclusa", a subliniat el.

Intre timp, este de asteptat ca presedintele Mahmoud Abbas sa il nominalizeze pe Ismail Haniya, unul din liderii Hamas avand o orientare moderata, pentru functia de prim-ministru, acesta urmand sa-si desemneze echipa ministeriala. Vorbind la deschiderea lucrarilor nou alesului Consiliu Legislativ palestinian, Abbas a facut un apel pentru ajungerea la o intelegere de pace cu Israelul. Cererile sale au fost insa respinse de reprezentantii Hamas, care au declarat ca nu vor recunoaste statul evreu si nici nu vor initia negocieri cu autoritatile israeliene, dar ca vor colabora cu presedintele Abbas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO