Politică externă

Islamul, sursa de inspiratie a Constitutiei irakiene

02.03.2004, 00:00 20



Consiliul interimar de guvernare din Irak a ajuns ieri la un acord asupra Constitutiei provizorii, legea fundamentala dupa care va functiona aceasta tara pana la instaurarea noii puteri alese liber, cel mai probabil la sfarsitul acestui an. Semnarea noii Constitutii, una dintre conditiile sine qua non pentru realizarea transferului de putere catre irakieni, va avea loc miercuri, dupa sarbatoarea Ashura, o sarbatoare importanta pentru majoritatea siita din Irak.



Cei 25 de membri ai puterii provizorii de la Bagdad, reprezentanti ai diferitelor comunitati etnice si religioase: siiti, suniti, kurzi si turkmeni, au purtat discutii aprise in special in jurul rolului pe care islamul il va juca in noua Constitutie, a statutului kurzilor din nordul tarii si a reprezentarii femeilor in Parlament.



Acordul incheiat ieri de puterea provizorie precizeaza ca islamul, religia oficiala a acestui stat, va fi sursa principala de inspiratie - dar nu unica - pentru legislatia din aceasta tara. Nici o lege adoptata in Irak nu va incalca principiile islamului, potrivit documentului convenit. Cei care au militat pentru recunoasterea rolului islamului in Constitutia irakiana sunt reprezentantii siitilor, comunitate religioasa ce reprezinta aproximativ 60% din populatia acestei tari. De asemenea, puterea provizorie de la Bagdad a mai convenit asupra recunoasterii principiului federalismului ca forma de guvernamant insa nu a dat deocamdata detalii. Ceea ce se cunoaste este ca minoritatea kurda din nordul Irakului isi va putea pastra autonomia, cel putin pana la preluarea puterii politice de catre un guvern ales la primul scrutin electoral post-Saddam. Noua Constitutie precizeaza ca va respecta drepturile irakienilor si va rezerva femeilor un sfert din mandatele din Parlamentul care va fi ales provizoriu. Aceasta Constitutie, adoptata la presiunea coalitiei anglo-americane, are drept scop garantarea stabilitatii guvernului interimar care va prelua puterea la 30 iunie, cand va avea loc transferul de suveranitate catre irakieni, si sa pregateasca primul scrutin electoral dupa redumul Hussein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO