Politică externă

Incercarile esuate de a lua arme din Romania

07.02.2003, 00:00 15

Mai multe tentative irakiene de a cumpara armament din Romania au esuat in ultimii ani, dupa ce autoritatile au sistat, din 1996, contractele militare cu Bagdadul, afirma oficialii romani.
"In ultimii cinci-sase ani, Romania nu a mai raspuns solicitarilor Irakului", a declarat, ieri, secretarul de stat pentru Industria de Aparare din Ministerul Industriei si Resurselor, Decebal Ilina.
Fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, a precizat ca Irakul a incercat "in multe randuri" sa cumpere armament romanesc, incheind si "conventii" in acest sens, in anii 1994-95.
Ministerul Apararii Nationale a sistat, din decembrie 1996, contractele cu Irakul, dupa ce, in perioada 1994-1996, au avut loc mai multe runde de tratative intre reprezentanti ai Ministerului Industriei Militare din Irak si responsabili din Romtehnica, GIARA si Aerofina, pe linia cooperarii in domeniul tehnicii militare.
Decebal Ilina, fost sef al Contrainformatiilor Militare, afirma ca valoarea contractului Aerofina-Irak, mediat de o firma iordaniana, era de doar 40 de mii de dolari. "Livrarea consta in carcase si magneti de motoare, iar irakienii au motivat ca le vor folosi in zona civila", sustine Ilina.
"Banuiesc ca la aceasta s-a referit si Colin Powell", spune Ilina.
Presedintele irakian Saddam Hussein a incercat sa cumpere echipamente electromagnetice pentru imbogatirea uraniului din Romania, Rusia, Slovenia si India, a afirmat, miercuri, secretarul american de Stat, Colin Powell, in fata Consiliului de Securitate ONU.
Ministrul roman de Externe Mircea Geoana a afirmat ca Irakul a incercat sa procure din Romania echipamente pentru imbogatirea uraniului saracit in 1995, 1996 si 1999, dar ca aceste tentative au fost dejucate de serviciile secrete romane in colaborare cu cele americane.
Geoana a spus ca au existat, in repetate randuri, situatii in care Irakul, prin intermediul unor firme din terte tari, a incercat sa incheie contracte cu intreprinderi din Romania.
Serviciul de Informatii Externe s-a abtinut de la comentarii, afirmand ca nu are nimic de adaugat fata de declaratiile ministrului roman de Externe.
Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, sustine ca Irakul a incercat sa cumpere "subansamble de rachete" din Romania, prin intermediari arabi, dar planurile au fost dejucate in 1999 dupa ce CIA a anuntat, cu un an inainte, serviciile secrete de la Bucuresti.
Ulterior, Irakul nu a mai incercat sa testeze piata romaneasca. In anul 2000, autoritatile nu au mai avut semnale ca Bagdadul sau intermediari care actionau pentru Irak ar mai fi incercat sa cumpere armament din Romania, a declarat deputatul Sorin Frunzaverde, ministru al Apararii in acea perioada. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO