Politică externă

Hillary Clinton ameninţă Iranul cu războiul dacă nu negociază pe tema programului nuclear

Hillary Clinton avertizează Iranul că timpul alocat diplomaţiei nu este "nelimitat"

Hillary Clinton, Secretarul de Stat al SUA

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

05.04.2012, 13:23 126

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a avertizat miercuri Iranul că timpul alocat diplomaţiei nu este "nelimitat" şi că "toate opţiunile" rămân pe masă dacă Teheranul refuză să negocieze pe tema programului său nuclear controversat, relatează AFP.

Clinton a declarat, de asemenea, că Washingtonul va menţine o "presiune puternică" asupra Iranului, în timp ce Teheranul pare să tergiverseze discuţiile privind locul unde se vor desfăşura negocierile, în aprilie, pe tema programului său nuclear.

"Cu cât mai repede vom putea începe discuţiile, cu atât va fi mai bine", a declarat Clinton în cadrul unei conferinţe de presă comune la Washington cu premierul kosovar Hashim Thaci.

"Vrem o soluţie paşnică (...) dar în acelaşi timp diplomaţia nu este nelimitată şi toate opţiunile rămân pe masă penru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară", a declarat Clinton.

Israelul şi Statele Unite au sugerat deja că o acţiune militară împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar putea fi luată în considerare dacă diplomaţia eşuează.

Hillary Clinton a anunţat sâmbătă că discuţiile în format 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) pe tema Iranului vor avea loc la 13 şi 14 aprilie la Istanbul.

Dar Rusia şi Uniunea Europeană au declarat ulterior că locul şi data discuţiilor nu au fost fixate încă. Miercuri, oficialii iranieni au declarat că Teheranul vrea ca acestea să aibă loc în Irak şi nu în Turcia, justificându-şi schimbarea de poziţie prin atitudinea Ankarei în criza siriană.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi echipa sa desfăşoară în prezent "consultări cu oficialii iranieni pe această temă, a declarat Clinton.

"Ne aşteptăm ca Ashton să anunţe locul şi data discuţiilor imediat ce vor fi confirmate", a declarat secretarul de Stat american.

"Iranul a anunţat că este dispus să reia negocierile şi să se angajeze pe cale unui dialog continuu. Aşa cum am declarat şi anterior, noi nu venim doar pentru plăcerea de a discuta. Vrem o schimbare serioasă, care să conducă la rezultate concrete", a insistat Clinton.

Ultimele discuţii între Iran şi grupul 5+1, organizate la Istanbul în ianuarie 2011, s-au încheiat cu un eşec.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni petroliere Iranului, suspectat că vrea să se doteze cu arma atomică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO