Politică externă

Hezbollah pregateste o campanie globala de atentate

05.12.2002, 00:00 19

Liderul organizatiei teroriste libaneze Hezbollah face apel la declansarea unei campanii globale de atentate sinucigase, care ar putea conduce la un conflict de tipul celui initiat de Al-Qaida impotriva statelor occidentale, aprecia, Washington Times, in editia sa de ieri. Potrivit Washington Times, Hezbollah dispune de o baza solida in Canada, care ar putea fi utila in viitoare actiuni pe teritoriul Statelor Unite.
Ultimele doua declaratii ale liderului gruparii Hezbollah,  seicul Hassan Nasrallah, insista asupra comiterii de atacuri in afara regiunii Orientului Mijlociu, cu ajutorul fortei militare puternice si bine organizate a gruparii care, in urma cu doi ani, a  reusit sa determine evacuarea armatei israeliene din sudul Libanului.
"In numele lui Allah, daca se vor atinge de al-Aqsa vom actiona in intreaga lume", a declarat seicul Nasrallah in fata unei multimi de circa 10.000 de combatanti inarmati. Al-Aqsa este un loc sfant atat pentru musulmani, cat si pentru evrei, dar constituie un motiv de tensiuni si violente.
Declaratiile lui Nasrallah ar putea fi interpretate doar ca un avertisment transmis Israelului pentru a nu modifica statutul lacasului de cult.
Dar, la inceputul acestei saptamani, in timpul unui mars in Valea Bekaa din Liban, Nasrallah a facut o serie de declaratii si mai agresive. "Operatiunile martirilor, adica atentatele sinucigase, trebuie sa aiba loc si in afara Palestinei", a indemnat liderul Hezbollah.
Walid Phares, profesor la Florida Atlantic University si expert in problemele Orientului Mijlociu si conflicte religioase, sustine ca dupa retragerea Israelului din Libanul de Sud, in mai 2000, miscarea Hezbollah si-a propus sa-si sporeasca rolul si a stabilit contacte mai stranse cu alte organizatii musulmane radicale, printre care si Al-Qaida. In acest context, potrivit lui Phares, declaratiile seicului Nasrallah reprezinta "un punct de cotitura".
Hezbollah se bucura de sprijin financiar din partea Iranului si actioneaza in Liban, cu permisiunea Siriei.
Totusi, miscarea nu poate recunoaste deschis o alianta sau eventuala relatie cu Al-Qaida, deoarece acest lucru ar fi stanjenitor pentru Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO