Politică externă

Franta, cuprinsa de cele mai grave tulburari civile de la revolta studentilor din 1968

07.11.2005, 18:32 478

Franta a avut de facut fata unui sfarsit de saptamana extrem de tensionat dupa ce atacurile bandelor de tineri, in mare parte de origine africana, initial localizate doar in periferiile Parisului, au cuprins si centrul capitalei si alte mari orase precum Strasbourg, Toulouse sau Nantes.

Peste o mie de autovehicule si mai multe cladiri au fost incendiate intr-o singura seara de tinerii revoltati, masini in flacari putand fi observate chiar si in Place de la Republique, in plin centru al Parisului. Autoritatile franceze au mobilizat mai multe forte de ordine si au arestat sute de tineri in incercarea de a stavili valul de distrugeri, insa situatia nu pare sa se linisteasca.

Potrivit unui bilant provizoriu facut de France Presse pe baza informatiilor oferite de autoritatile franceze, revoltele din Franta s-au soldat pana acum cu zeci de raniti, incendierea a 3.500 de masini si mai mult de 800 de arestari. Doua din persoanele ranite se afla in stare grava - un pompier care a suferit arsuri pe fata in urma unui atac cu un cocteil Molotov si un handicapat cu arsuri grave in urma atacarii si incendierii unui autobuz.

Primul-ministru, Dominique de Villepin, a preluat personal conducerea operatiunilor de temperare a revoltei si a facut un apel la calm. Acesta incearca sa obtina sprijinul liderilor comunitatii musulmane pentru a infrana violenta tinerilor. Cu toate acestea, strategia lui Villepin nu pare sa functioneze mai bine decat cea a ministrului de interne, Nicolas Sarkozy, care a sustinut recurgerea la forta si pedepsirea celor care se fac vinovati de acte de vandalism.

Motivele acestui esec sunt sintetizate cel mai bine de unul din participantii la revolta, citat de Washington Post, "aceasta nu este o revolutie politica sau una islamica, este doar o modalitate de a le atrage atentia guvernantilor ca suntem aici, ca existam". Un altul exprima o idee similara "vrem sa schimbam guvernul, nu e nici o alta cale de a le atrage atentia, singura modalitate de a comunica este prin incedieri".

Desi pretextul acestei rabufniri a violentei tinerilor din suburbii il reprezinta moartea accidentala a doi adolescenti de origine africana intr-un transformator electric, unde, se spune, cei doi s-ar fi ascuns de politie, sunt voci care afirma ca in spatele revoltei s-ar afla capii lumii interlope din periferii deranjati de programul de combatare a criminalitatii in aceste zone propus chiar luna trecuta de ministrul de interne. Sarkozy propusese declansarea "unui razboi fara mila" impotriva criminalitatii din cartierele sarace. Presa franceza a remarcat disputa la distanta dintre de Villepin si Sarkozy care isi doresc amandoi sa candideze la presedintie in 2007 din partea principalei formatiuni de dreapta, Uniunea pentru Majoritate Parlamentara si de aceea fiecare cauta sa-si asume creditul pentru stavilirea violentei.

Cea mai mare parte a acestor revoltati este formata din copiii imigrantilor sositi in Franta dupa cel de al doilea razboi mondial din tarile Magrebului si din fostele colonii africane franceze din Africa sub-sahariana. Se estimeaza ca in momentul de fata cel putin 10% din populatia de 60 de milioane de locuitori a Frantei are radacini africane. Este segmentul populational cu cel mai sustinut spor demografic, insa si cu cel mai ridicat nivel al somajului si al saraciei. Veniti in Franta in asa-numitii "ani gloriosi" de dupa razboi cand prosperitatea economica necesita mai multa forta de munca, chiar necalificata, acestia sunt loviti in prezent de reducerea ratei de crestere a economiei franceze si de persistenta unui nivel ridicat al somajului, situat la nivelul intregii tari la 10% din populatia activa. Insa tinerii de origine africana reprezinta segmentul cel mai afectat de somaj si de saracie. In periferiile marilor orase rata somajului este de 4 sau 5 ori mai ridicata decat media pe tara.

Din cauza nivelului scazut de educatie, acesti tineri isi gasesc cu mare greutate un loc de munca. In schimb, periferiile reprezinta paradisul infractorilor de orice fel, iar traficantii de droguri sunt mereu dispusi la noi racolari. Ajungand delincventi, acesti tineri sunt prinsi intr-un cerc vicios din care nici societatea, nici familia, nici comunitatile religioase nu reusesc sa-i smulga. Saracia si marginalizarea hranesc nu doar criminalitatea, ci si ura si extremismul. Din randurile acestor tineri musulmani din periferii apar si fundamentalistii islamici ce-si propun distrugerea valorilor occidentale si instaurarea Califatului universal.

Alte state europene precum Germania sau Italia monitorizeaza cu atentie situatia din Franta, existand temerea extinderii revoltei si in randul populatiei de imigranti din aceste tari.

Autoritatile germane au raportat chiar producerea mai multor incendii de natura criminala la sfarsitul saptamanii trecute intr-un cartier din Bremen. Incendiatorii au vizat mai multe autovehicule si o cladire nelocuita. "Marea diferenta dintre Bremen si Paris este ca la noi nu s-au inregistrat confruntari deschise" cu fortele de ordine, a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO