Politică externă

Febra aftoasa reaprinde teama in Marea Britanie

06.08.2007, 20:03 22

Zona se afla la 50 de kilometri sud-vest de Londra, iar reaparitia febrei aftoase a pus pe jar autoritatile. Febra aftoasa este foarte contagioasa pentru animale, dar se transmite rar la om.
O epidemie de febra aftoasa a produs in 2001 in Marea Britanie pagube de aproximativ 10 mld. euro.
SUA, care au restrictionat deja importurile de carne de vaca si oaie din Marea Britanie, au anuntat ca, din motive de securitate, vor interzice si importurile de carne de porc.
Autoritatile sanitare au decis ca masuri de securitate includerea in perimetrul zonei de carantina din jurul fermei unde a aparut focarul si a laboratorului de la Pirbright. De asemenea, aceleasi autoritati au suspendat toate licentele de export pentru animale si preparate din carne.
Aceasta este cea de-a doua criza de acest fel din Marea Britanie, cand in 2001 o epidemie de febra aftoasa a provocat pagube de 8,5 miliarde de lire sterline.
Sapte milioane de vite au fost sacrificate atunci, iar numeroase tari europene au impus un embargo asupra carnii de vita din Marea Britanie, care a fost ridicat complet abia anul trecut. Guvernul de atunci, condus de Tony Blair, a fost foarte criticat pentru intarzierea reactiei sale, iar cel de acum nu are de gand sa-i repete greselile.
Expertii considera ca impactul acestei crize asupra agriculturii britanice va fi unul mare, depinzand de cat de mult isi vor mentine restrictiile Uniunea Europeana si Statele Unite. Acestia preconizau ca valoarea exporturilor de carne si septel este de 15 milioane de lire sterline pe saptamana.
Premierul Gordon Brown si-a intrerupt concediul pentru a convoca o reuniune de urgenta.
"Vom face, zi si noapte, tot ce ne va sta in putere pentru a ne asigura ca masurile pe care le luam sunt aplicate repede si in mod decisiv, in asa fel incat sa-i asiguram pe fermieri ca tot ceea ce s-a putut face s-a facut", a declarat Brown.
Guvernul britanic a anuntat ca tipul de virus, foarte contagios, de febra aftoasa este identic cu cel folosit in cercetarile de la un institut finantat de stat din apropierea fermei, laboratoarele de la Pirbright (IAH).
Virusul provine dintr-o tulpina similara celei utilizate intr-un centru de cercetare din apropiere, a anuntat ministrul britanic al mediului, alimentatiei si problemelor rurale, Hilary Benn. Aceasta tulpina a fost folosita luna trecuta la prepararea unui vaccin de catre firma farmaceutica Merial Animal Health Ltd, a precizat oficialul, fara a spune daca virusul aflat in laboratorul din apropiere se afla la originea declansarii epizootiei.
IAH a negat acuzatiile privind raspandirea virusului febrei aftoase, sustinand ca nu a savarsit nicio eroare in aplicarea procedurilor de securitate.
Benn i-a sfatuit pe oameni sa ramana vigilenti, avand in vedere ca sursa epidemiei nu a fost confirmata inca. El a mai declarat ca inspectorii vor analiza laboratorul Pirbright si se va face imediat un raport. "Nu suntem siguri, de aceea, este foarte important ca oamenii sa fie vigilenti", a declarat ministrul britanic al Mediului, Alimentatiei si Problemelor Rurale.
Au mai existat semnalari privind posibile infectari cu acelasi virus de la alte patru ferme, dar rezultatele analizelor au iesit negative.In cazul in care virusul provine intr-adevar de la laboratorul Pirbright, intrebarea este "cum". Expertii speculeaza ca virusul ori a iesit prin sistemul de ventilatie, ori i s-a lipit vreunui angajat de haine, aducandu-l astfel afara, a anuntat ieri BBC.
Expertul in microbiologie Hugh Pennington a declarat ca daca viirusul ar proveni de la Pirbright, asta ar fi foarte binevenit, pentru ca daca este cunoscuta originea unui virus, si mai ales daca boala cauzata de el este una vaccinabila, atunci nu poate fi vorba de un virus amenintator.
"Stim ca nu exista dubii in legatura cu sursa virusului, asta inseamna ca nu va exista nicio infectie in Cucumbria sau in Scotia, ori in Tara Galilor care sa provina de la acelasi virus din Surrey. Este o problema localizata", a declarat Pennington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO