Politică externă

Election Day: Va reusi Obama sa-i alunge pe republicani de la Casa Alba?

Election Day: Va reusi Obama sa-i alunge pe republicani de la Casa Alba?

Votul incepe in aceasta dupa-amiaza pe coasta estica a SUA si se va incheia maine dimineata in Alaska (orele Romaniei)

03.11.2008, 18:29 77

Votul va incepe astazi in jurul orei 16:00 (ora Romaniei) pe coasta estica a tarii in New Hampshire, iar primul stat care-si va inchide urnele este Indiana (maine, ora 1:00, ora Romaniei). Cei care vor incheia votul vor fi alegatorii din Alaska, unde sectiile de votare vot fi inchise maine la 8:00 (ora Romaniei).

Aproximativ 130 de milioane de alegatori sunt asteptati la urne. Peste 20 de milioane de cetateni ai SUA au votat deja in cadrul alegerilor anticipate.
In ultima zi de campanie, cei doi candidati inscrisi in cursa pentru obtinerea celui de-al 44-lea mandat de presedinte al SUA,
si-au concentrat eforturile in statele considerate cheie pentru rezultatul alegerilor.
Republicanul John McCain
si-a facut campanie in sapte state, mergand din Florida pana in Arizona (statul de unde provine si pe care-l reprezinta in Senat). La randul sau, Barack Obama s-a intalnit cu alegatorii din Florida, Carolina de Nord si Virginia, toate castigate de republicani in 2004.
Candidatul democrat se mentinea ieri in sondaje inaintea contracandidatului sau. Cel mai recent sondaj al CNN/Opinion Research Corporation indica ieri un avans al lui Obama de sapte procente, iar cel realizat de Reuters/C-SPAN/Zogby arata un scor de 51% la 44% pentru candidatul democrat.
Continuarea campaniei pana in ultima zi este foarte importanta pentru a atrage voturile americanilor, avand in vedere si sistemul electoral complex al SUA.
Conform Codului electoral american, presedintele este ales de un Colegiu de Mari Electori. Fiecare stat dispune de un numar de electori in functie de marimea sa si de numarul de membri pe care ii are in Congres. Potrivit cutumei, electorii dau toate voturile candidatului care a castigat cel mai mare procent la votul popular.
Statul cu cei mai multi electori (55) este California, cel mai populat stat american. La nivel national exista un numar de 538 de electori. Primul candidat care obtine in urma votului minim 270 de electori este desemnat presedinte.
Conform sondajelor, sase state sunt asteptate sa joace un rol cheie pentru rezultatele alegerilor, si anume Florida (care a fost decisiv pentru victoria lui George W. Bush din 2004), Indiana, Missouri, Carolina de Nord si Ohio.
McCain are un usor avantaj de cinci procente in Indiana si de 1% in Carolina de Nord, conform Reuters, dar analistii sustin ca orice este posibil. Mai mult, in conditiile in care Obama are un avans in majoritatea statelor, castigarea votulul in Indiana (primul stat care va inchide urnele de vot) ar insemna o victorie clara a acestuia, mai cred analistii.
"Daca Obama castiga in Indiana, alegerile s-au terminat", este de parere Doug Schoen, consilier al Partidului Democrat. Cu toate acestea, McCain este in continuare optimist si si-a asigurat ieri sustinatorii ca va castiga alegerile, prezentandu-se in continuare ca un "rebel" republican, eticheta sa din campanie.
"Adversarul meu crede deja ca a castigat Casa Alba. Poate ca ei nu stiu, dar Mac s-a intors! Si vom castiga", a precizat McCain.
"Mai ramane doar o zi pentru a indrepta Statele Unite catre o alta directie. Cu ajutorul vostru, vom castiga", a adaugat veteranul razboiului din Vietnam, care candideaza pentru a doua oara la presedintie.
In perspectiva castigarii alegerilor prezidentiale, cei doi candidati isi pregatesc viitoarea echipa de conducere, disputandu-si anumite personalitati. Noul presedinte va primi o mostenire "controversata" de la George W. Bush, avand de rezolvat actuala criza financiara sau problema razboiului din Irak.
In aceste conditii, numele viitorului secretar al Trezoreriei este asteptat cu nerabdare. Cei doi candidati au avansat numele investitorului miliardar Warren Buffett pentru a ocupa acest post. Insa, la varsta de 78 de ani, pare putin probabil ca el sa accepte aceasta sarcina.
De asemenea, pe listele celor doi candidati stau si numele celor mai importanti consilieri pe probleme economice din echipele lor. Astfel, Obama l-a luat in considerare pe Austan Goolsbee, profesor de economie la prestigioasa University of Chicago, iar McCain pe Douglas Holtz-Eakin, fost director al Comisiei de buget a Congresului.
Candidatul democrat a infiintat un grup de consilieri economici din care fac parte fostii secretari ai Trezoreriei din timpul mandatului lui Bill Clinton, Robert Rubin si Lawrence Summers. Acesta din urma este citat adesea pentru preluarea functiei. Numele fostului presedinte al Rezervei federale din statul New York, Tim Geithner, este adesea evocat.
De partea republicana, McCain a mentionat numele fostului director al eBay, Meg Whitman. Consilier economic in echipa sa, Whitman a anuntat insa ca este interesata de postul de guvernator din California. De asemenea, pe lista lui McCain mai sta si numele lui Carly Fiorina, fosta CEO al HP, actuala consiliera pe probleme economice a candidatului republican.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO