Politică externă

Egiptul sustine negocierile SUA-Israel-Palestina

17.06.2003, 00:00 18

Trimisul special al Statelor Unite in Israel, insarcinat cu supervizarea aplicarii planului de pace israeliano-palestinian a sosit ieri la Ierusalim pentru a negocia cu primii ministri israelian si palestinian incetarea focului in regiunile ocupate.
Noua runda de negocieri de ieri la care participa John Wolfe vine dupa o saptamana de violente reciproce soldate cu 60 de morti. #leadend# Pentru incetarea schmburilor de focuri a intervenit inclusiv presedintele SUA, George W. Bush.: " Toti cei care iubesc libertatea si pacea trebuie sa trateze dur Hamas. Toti cei care sunt interesati in procesul de pace, trebuie sa-si combine eforturile pentru a taia orice sprijin financiar celor care incearca sa-l saboteze". BBC informeaza ca exista doua variante noi, propuse pentru  aplicarea planului de pace. Prima ar fi o propunere de retragere partiala a israelienilor din fasia Gaza, urmand ca, in schimb, Autoritatea palestiniana sa asigure securitatea teritoriului. A doua propunere ar fi a unui armistitiu intre guvernul israelian si Hamas. BBC considera ca retragerea din teritorii nu va putea decurge fara violente. Hamas a declarat de altfel ca nu are in dictionar cuvantul "armistitiu", iar cabinetul israelian (care a ordonat uciderea liderului Hamas Rantissi -esuata saptamana trecuta) si-a reafirmat intentia de a vana luptatorii Hamas. Si Egiptul a  incercat sa medieze conflictul, la sfarsitul saptamanii trecute. Hamas a anuntat ca va analiza propunerile egiptene iar reprezentanti egipteni din serviciile secrete au declarat ca vor incerca sa convoace o intalnire a tuturor factiunilor palestiniene, in Gaza. 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO