Politică externă

Duma retrage Rusia din Tratatul Fortelor Conventionale

08.11.2007, 20:14 16

Duma de stat a Rusiei (Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova) a votat ieri in unanimitate o lege care prevede suspendarea Tratatului pentru Forte Conventionale din Europa (CFE), care limiteaza considerabil desfasurarea de arme a statelor membre, acesta fiind inca un semn al deteriorarii relatiilor dintre Rusia si Occident.
Legea votata de Duma mentioneaza ca Tratatul pentru Forte Conventionale din Europa "nu mai apara interesele de securitate ale Federatiei Ruse" in fata expansiunii NATO si a altor probleme de pe continentul european.
Legea va intra in vigoare de pe 12 noiembrie, daca va fi aprobata in Camera superioara a Parlamentului rus (Consiliul Federatiei) si ratificata de catre presedintele Vladimir Putin.
"Rusia nu poate fi blamata pentru retragerea din CFE, in cazul in care acest lucru se va intampla. Ar reprezenta o pierdere importanta pentru tara nostra, dar si pentru statele europene", a declarat Iuri Baluievski, seful fortelor armate rusesti.
Teodor Melescanu, ministrul roman al apararii, a declarat pentru ZF ca CFE este un tratat foarte important pentru stabilitatea continentului, iar solutiile trebuie gasite impreuna, de comun acord in urma unor discutii. "Trebuie sa gasim solutii impreuna, in urma unor discutii, nu sa ne suspendam reciproc", crede Melescanu.
Votul Camerei inferioare a venit dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a semnat la mijocul verii un moratoriu in care anunta intentia Rusiei de a suspenda tratatul in urmatoarele 150 de zile, daca statele NATO nu vor ratifica tratatul modificat in anul 1999.
NATO a cerut retragerea trupelor rusesti din Georgia si Moldova in schimbul ratificarii noului tratat, dar Moscova sustine ca aceste lucruri nu au nicio legatura.
Printre celelalte motive invocate de Rusia pentru decizia sa se numara construirea scutului antiracheta in Polonia si Cehia de catre Statele Unite ale Americii care, potrivit declaratiilor Kremlinului, ameninta securitatea Rusiei.
Oficialii rusi au subliniat ca decizia de suspendare a Tratatului nu a fost luata inca si ar putea fi schimbata daca SUA renunta la planurile sale privind scutul antiracheta. CFE limiteaza libertatea Rusiei de a-si extinde trupele pana la Muntii Urali.
Aleksander Kolmakov, adjunct al ministrului apararii, a declarat ca este posibil ca trupele mobilizate la granita vestica sa fie suplimentate in cazul in care Parlamentul va vota retragerea Rusiei din CFE. Seful Statului Major, generalul Iuri Baluievski, a declarat insa ca moratoriul CFE nu echivaleaza cu construirea unei grupari militare in zona vestica a Rusiei sau in Caucaz.
"Eu, in calitate de sef al Statului Major, as vrea sa spun ca nu avem motive sa construim in pripa, in termen de 24 de ore, grupari militare", a precizat oficialul in fata jurnalistilor la Moscova.
Tratatul pentru Fortele Conventionale din Europa reprezinta una dintre cele mai importante masuri de control al inarmarilor. A fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990 de tarile membre ale Tratatului de la Varsovia si NATO.
Acesta prevedea reducerea considerabila de catre ambele parti a fortelor armate si a armamentelor si respectarea unui oarecare echilibru intre Occident si Orient. El a intrat in vigoare in 1992, iar in 1999 la Istanbul a fost modificat luand in considerare destramarea URSS si desfiintarea Pactului de la Varsovia.
Germania si Franta au cerut luna trecuta Rusiei sa revizuiasca decizia de a se retrage din Tratatul CFE, considerand riscanta miscarea Moscovei, care ar putea genera o cursa a inarmarilor si noi conflicte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO