Politică externă

Dovezile lui Powell restrang granitele Europei "pacifiste"

07.02.2003, 00:00 12

Probele impotriva Irakului prezentate, miercuri, de secretarul de stat Colin Powell, in fata Consiliului de Securitate al ONU au produs reactii diferite pe scena internationala dar nu au modificat, in mod radical, pozitia statelor europene care se opun unui razboi impotriva Bagdadului. In schimb, 10 tari din estul Europei, printre care si Romania, au semnat un document in favoarea SUA.
Guvernul german, critic inversunat al razboiului, si-a exprimat, ieri, "preocuparea" fata de dovezile prezentate de Powell care "par sa demonstreze" ca Irakul inca mai detine arme de distrugere in masa. Rusia, sceptica, a cerut ca dovezile sa fie examinate intr-un mod "detaliat".
Aceste tari, alaturi de Franta si China considera insa ca probele prezentate de americani nu constituie un argument solid pentru declansarea razboiului ci mai degraba  pentru continuarea inspectiilor si accentuarea presiunilor asupra regimului de la Bagdad.
Inaltul reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, a apreciat, ieri, ca dovezile prezentate de Powell constituie o proba "de netagaduit" in privinta ascunderii de catre Bagdad a armelor de distrugere in masa.
"Raportul lui Powell este foarte, foarte important", a declarat Solana, subliniind faptul ca Uniunea Europeana se opune in continuare unei actiuni militare impotriva Irakului, in cazul in care aceasta nu va avea acordul Consiliului de Securitate al ONU.
In schimb, Guvernul bulgar a acceptat, ieri, cererea Statelor Unite privind utilizarea spatiului aerian si a infrastructurii sale in cazul unei actiuni militare.
Ambasadorii celor 19 state membre NATO au avut, ieri, o reuniune speciala cu usile inchise pe tema crizei irakiene, au anuntat surse diplomatice din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. In ianuarie, SUA au solicitat NATO sprijin logistic in caz de razboi dar divergentele din cadrul Aliantei au impiedicat luarea unei decizii.
Declansarea atacului va avea loc, cel mai tarziu, la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie, a declarat, ieri, fostul sef al serviciilor militare de securitate israeliene, generalul in rezerva Amos Malka.
"Ieri (miercuri n. red.) s-a trecut de la o numaratoare inversa a lunilor la una a zilelor. Atacul ar putea avea loc in minimum trei sau cinci zile sau in maximum 20 - 25 de zile", apreciaza el.

Dovezile lui Powell
Powell a pus, miercuri, la dispozitia Consiliului de Securitate mai multe fotografii realizate prin satelit care ar demonstra scoaterea unor arme de distrugere in masa din buncarele armatei irakiene cu doar cateva minute inainte de sosirea inspectorilor ONU pentru dezarmare.
Powell a prezentat si fotografii ale unor locuri unde ar fi fabricate arme chimice. Secretarul de Stat american a precizat ca Irakul are capacitatea de a produce virusul variolei si de a-l utiliza ca arma biologica.

Turcia vrea sa ramana neutra
Vicepresedintele irakian Taha Yassin Ramadan a sosit, in secret, luni, la Ankara, unde a avut o intalnire cu premierul turc Abdullah Gul, care l-a avertizat asupra iminentei declansarii unui razboi, a anuntat, in editia de ieri, cotidianul turc Hurriyet. "Nu va angajati intr-un razboi impotriva Statelor Unite, pe care nu-l puteti castigat", i-a cerut Gul vicepremierului irakian.
Ieri, premierul turc, Abdullah Gul a declarat ca fortele turce nu intentioneaza sa participe la razboi.

Romania, clar de partea SUA
Zece tari est-europene, intre care si Romania, s-au raliat pozitiei exprimate de SUA, afirmand ca Irakul incalca rezolutiile ONU privind dezarmarea.
Intr-o declaratie comuna, prezentata miercuri seara, la cateva ore dupa discursul secretarului de stat Colin Powell in Consiliul de Securiate al ONU, membrii grupului de la Vilnius afirma ca, desi au sustinut in  mod activ eforturile comunitatii internationale destinate dezarmarii Irakului prin mijloace pasnice "acum este clar ca Irakul incalca, intr-adevar, rezolutiile Consiliului de Securitate".
Creat in 2000, acest grup include cele trei tari baltice - Letonia, Lituania, Estonia - alaturi de Bulgaria, Romania, Slovacia, Slovenia, Albania, Croatia si Macedonia.
"Cerem Consiliului de Securitate al ONU sa intreprinda actiunile necesare si adecvate impotriva amenintarii constante a Irakului la adresa pacii si a securitatii", afirma textul declaratiei. Initiativa are loc dupa publicarea, saptamana trecuta, a unei scrisori de sprijin pentru SUA, semnata de Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Cehia si Polonia care a dezvaluit divizarile europene privind criza irakiana.

Powell l-a convins  si pe Iliescu
Presedintele Ion  Iliescu apreciaza ca secretarul de stat al SUA a furnizat argumente substantiale referitoare la nerespectarea de catre Irak a rezolutiei 1441 si considera ca, prin demersul actual al Consiliului de Securitate, se acorda o ultima sansa Irakului de a se conforma solicitarilor comunitatii internationale, afirma un comunicat al presedintiei remis, ieri, presei.
Statele Unite au prezentat in fata Consiliului de Securitate al ONU dovezi "relevante si convingatoare" privind nerespectarea de catre Irak a obligatiilor care ii revin afirma un comunicat al Guvernului roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO