Politică externă

Discursul lui Abbas a dezamagit la Ierusalim

17.01.2005, 00:00 14

Israelul s-a declarat "dezamagit" de declaratiile noului presedinte al Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, care nu si-a luat angajamentul de "a se opune terorismului".
Abbas a depus juramant, simbata, ca presedinte al Autoritatii Palestiniene si a pledat pentru o pace negociata cu Israelul, in conditiile in care confruntari sangeroase cu armata israeliana se produc din nou in Fasia Gaza. De altfel, Abbas a anuntat ca intentioneaza sa se deplaseze in zona, insa din Israel nu a primit nici o confirmare a unor intalniri oficiale.
In Israel, declaratiile lui Abbas au fost primite cu scepticism. "Suntem dezamagiti de declaratiile ambigue ale lui Mahmud Abbas si mai ales de faptul ca nu a exprimat nici cea mai mica intentie de a se opune terorismului", a spus un purtator de cuvant al lui Ariel Sharon.
In momentul in care a fost investit ca sef al Autoritatii Palestiniene, Abbas, un lider a carui venire la putere parea sa fie incurajata la Ierusalim, a avut un discurs in care nu se mai vorbea de pace ca prioritate, ci de eforturi pentru a ajunge la stabilitate si lipsa de atacuri.
"Incercam sa ajungem la un armistitiu reciproc pentru a pune capat acestui cerc vicios" al violentei, a subliniat Abbas, care s-a abtinut de la condamnarea atacurilor armate antiisraeliene.
"Pacea poate fi obtinuta doar lucrand impreuna pentru a ajunge la o solutie pentru un statut permanent, care sa solutioneze problemele in suspans si care sa permita deschiderea unei noi perspective pe baza a doua state invecinate", a mai spus Abbas.
Premierul israelian Ariel Sharon a anuntat ca a dat mana libera armatei sa lanseze ofensive impotriva militantilor palestinieni. Este un raspuns pe care l-a dat si dupa o serie de atacuri produse in Fasia Gaza, care au fost puse la cale, de dfapt, de gruparea radicala Hamas.
"Desi conducerea palestiniana s-a schimbat, inca nu am vazut sa se fi luat vreo masura impotriva terorismului"- a declarat Ariel Sharon.
Joi a avut loc un atac in Fasia Gaza in care au fost ucisi sase israelieni. Imediat dupa atentat, Israelul a intrerupt orice legaturi cu conducerea palestiniana. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO