Politică externă

Din nou, tancuri pe strazile Moscovei

25.10.2002, 00:00 27

Rusia traieste, de miercuri seara, cea mai dura confruntare cu terorismul. Presedintele Vladimir Putin, care nu a mai parasit Kremlinul de la izbucnirea crizei, a afirmat ca atacul a fost organizat de "centre teroriste din afara tarii", mentionand, printre acestea reteaua Al-Qaida.
Un comando a carui membri au afirmat ca sunt "combatanti ceceni" a luat ostateci intre 700 si 1.000 de persoane, printre care si straini, intr-un teatru din Moscova. Comandoul format din aproximativ 50 de barbati si femei a patruns in teatrul in care se desfasura un spectacol de revista, tragand focuri de arma in aer si, dupa ce i-a luat ostateci pe spectatori, au minat cladirea, amenintand ca o vor arunca in aer.



Plecati din Cecenia
Ulterior, atacatorii au cerut direct retragerea fortelor ruse Cecenia si starsitul razboiului in aceasta tara.
Ei au oferit autoritatilor de la Moscova un ragaz o saptamana pentru a incepe operatiunile de retragere din Cecenia.
Comandoul este condus de Movsar Baraiev care ameninta, ieri, ca, daca armata va lua cu asalt cladirea sau daca cererea nu le va fi indeplinita, va arunca teatrul in aer. Movsar Baraiev este nepotul unui important lider militar cecen, Arbi Baraiev, ucis anul trecut de fortele speciale ruse.
Luarea de ostateci este una dintre cele mai importante actiuni de acest gen comise in ultimii 25 de ani, in lumea intreaga, si prin amploarea ei, fara precedent in capitala rusa.
"Combatantii ceceni au venit la Moscova pentru a muri si nu pentru a supravietui. Inauntru sunt mai bine de 1.000 de persoane. Nici unul nu va iesi viu, toti vor muri odata cu noi la cea mai mica tentativa de luare cu asalt a cladirii", a afirmat Baraiev, potrivit site-ului www.kavkaz.org, administrat de persoane care militeaza pentru independenta Ceceniei.
"Ipoteza potrivit careia luarea de ostatici ar fi coordonata din afara tarii, putand fi urmata de alte atentate, este studiata de catre fortele de ordine si de catre serviciile secrete, deoarece aceasta este teoria cea mai probabila si cea mai periculoasa", a declarat ieri deputatul Ghenadi Gudkov, vicepresedinte al Comisiei pentru Securitate din cadrul Dumei de Stat. Televiziunea publica rusa a facut, de altfel, legatura intre luarea de ostatici de la Moscova, recentul atentat de la Bali si atacul impotriva unui petrolier francez din Yemen, opinand ca toate acestea ar putea fi atribuite retelei al-Qaida. Presedintele rus Vladimir Putin si-a anulat toate vizitele peste hotare sI intalnirile cu Gerhard Schroeder si George W. Bush.



Asaltul
Asaltul asupra cladirii teatrului s-a produs miercuri seara jurul orei 21.30, ora Moscovei, (20.30 ora Romaniei). Comandoul format din 40-50 de persoane inarmate cu pusti miraliera si grenade au inceput sa traga focuri de arma in aer. Cum piesa jucata era o comedie muzicala,  ostateci au crezut, la inceput, ca focurile de arme automate trase in aer fac parte din spectacol. Imediat, insa, teroristii au inceput sa plaseze explozibil  in jurul coloanelor care sustin cladirea, in asa fel incat sa o poata arunca in aer daca armata ar lua cu asalt imobilul. La spectacol participau intre  700 de persoane potrivit autoritatilor si peste 1.000 potrivit atacatorilor. Intre acestia 60 de straini, britanici, olandezi, moldoveni. Teroristii i-au lasat pe spectatori sa-si sune familiile de pe telefoanele mobile si au eliberat mai multi ostateci in majoritate copii si batrani.
Primele stiri, ceva mai exacte, despre teroristi si despre revendicarile lor au inceput sa apara pe un site, administrat de ceceni. Site-ul www. kavkaz.org a anuntat, spre miezul noptii ca teroristii au impuscat un politist care se apropiase de intrarea teatrului dar informatia nu este confirmata de autoritati. Pe acelasi site, teroristii si-au formulat revendicarile: plecarea trupelor ruse din Cecenia. Ieri, teroristii au mai eliberat cinci persoane si s-au declarat discupi sa faca un schimb: zece ostateci in schimbul unui deputat rus. Un reprezentant al Dumei de Stat a declarat ieri ca deputatii sunt dispusi sa procedeze la un schimb cu ostaticii, insa teroristii nu au fost de acord sa elibereze femeile si copiii in loc, asa cum afirmasera anterior. Ieri, dupa amiaza femeile au fost despartite de copii, care au fost dusi intr-un loc separat.



Mobilizarea
Imediat, dupa atac fortele speciale ruse au inconjurat imobilul iar pe cladirile din jur au fost plasati tragatori de elita. Imobilele din preajma teatrului printre care si un spital cu 500 de pacienti au fost evacuate de teama unei explozii.
Presedintele Vladimir Putin I-a convocat de urgenta la Kremlin pe sefii securitatii si pe premierul Mihail Kasianov. El si-a anulat intrevederea pe care trebuia sa o aiba ieri de la Berlin cu cancelarul Gerhard Schroeder, vizita din Portugalia si cea din Mexic unde  ar fi urmat sa se intalneasca, la sfarsitul saptamanii, cu presedintele american George W. Bush.
Ieri, presedintele a facut prima declaratie, afirmand ca operatiunea de luare de ostatici, a fost "planuita in centre teroriste din strainatate".
"Este cea mai importanta operatiune de luare de ostatici, nu numai din Rusia, ci din lume", a spus Putin care a acuzat Georgia ca tolereaza prezenta, pe teritoriul sau, a unor baze a rebelilor ceceni.
Miercuri seara, la Moscova s-a format o celula de criza iar singurul deputat cecen din Duma de stat Asanbek Asakhanov a incercat sa intre in cladire. El nu a reusit insa decat sa vorbeasca la telefon cu seful teroristilor, dar fara rezultat.
"Rebelii refuza sa lege un contact. Atunci cand am stabilit un contact ei au spus ca seful lor doarme" a declarat deputatul rus Iouri Rybakov, implicat in efortul de reglamentare a crizei.
Fostul presedinte al Parlamentului rus Ruslan Khasbulatov, om politic cecen, a declarat ieri ca autoritatile ruse sunt dispuse sa asigure comandoului "o plecare in conditii de securitate, catre un stat tert" , dar informatia nu a fost confirmata de surse oficiale.
Casa alba a reactionat imediat: "Nici o aspiratie nationala nu justifica luarea de ostateci nevinovatI" a afirmat purtatorul de cuvant al lui George W, Bush.
Ieri, in cladire au patruns reprezentanti ai Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) si mai multi diplomati straini, pentru a se interesa de soarta conationalilor lor.



Ostatecii
Nu exista imagini din primele ore ale atacului dar mesajele primite de pe telefoanele mobile de familiile ostaticilor redau dramatismul situatiei. "Va implor sa nu atacati. Au foarte mult explozibil" se ruga o femeie de fortele de ordine, mesaj transmis prin intermediul telefonului  de un post de radio.
 "Teroristii nu manifesta nici un fel de isterie. Sunt foarte calmi si siguri pe ei", afirma un alt ostatec pentru  Radio Ecoul Moscovei, la jumatate de ora dupa actiune.
Ieri, teroristii au autorizat doua posturi de televiziune ruse sa intre in cladire un iar ostatic a primit permisiunea de a da citire, in fata camerelor de luat vederi unei petitii adresate presedintelui rus Vladimir Putin, in care i se cere sa puna capat razboiului din Cecenia.
"Va cerem sa opriti razboiul din Cecenia. Aveti pe constiinta vietile noastre", a declarat o femeie, in numele celorlalte persoane sechestrate.
" Suntem, astazi, intre viata si moarte. Aveti vietile noastre pe constiinta. Gasiti o solutie pasnica sau va curge prea mult sange", a declarat Maria Skolnikova.



Cecenia, un fel de Irak al Rusiei
Cecenia si-a declarat independenta in 1991, decizia ramand pentru catva timp fara un raspuns concret din partea Moscovei. Scaparea de sub control al acestui mic stat, "nod" al conductelor petroliere ce leaga Marea Caspica si Marea Neagra de Rusia, ar fi inseamnat pentru Moscova nu numai o pierdere financiara, ci si admiterea unei destramari continue a Imperiului rus. Idee inadmisibila pentru Moscova in 1991 si cu atat mai putin acum. Prudent, Boris Eltan a asteptat pana in 1994 inainte de a trimite armata sa "restabileasca ordinea" in mica republica caucaziana. Aceasta decizie avea de fapt la baza exact aceleasi interese pe care americanii le-au avut si le au in Irak: controlul unei zone petroliere, combaterea terorismului si restabilirea "ordinii firesti". Cazul Ceceniei difera extrem de Irak pentru simpul fapt ca principala cerere a luptatorilor ceceni este independenta, dupa ani de ocupatie rusa. Numai ca folosirea terorismului ca "atu" in negocieri i-a facut pe ceceni sa piarda "batalia diplomatica". Conflictul militar l-au adjudecat insa, spre rusinea Armatei Rosii. In 1996, Moscova a fost obligata sa si retraga trupele din Cecenia, recunoscandu-si astfel infrangerea. Abia in 1999, Eltan, sfatuit de Putin - pe atunci premier- a retrimis armata in Cecenia, dupa seria de atentate care au distrus blocuri de locuinte din cateva orase ruse. Dupa trei ani, campania militara nu da nici un rezultat. Sub presiunea Occidentului, mai multe serii de discutii au avut loc in sensul gasirii unei solutii, dar de fiecare data, sangeroase acte teroriste au pus capat negocierilor. Pentru presedintele cecen, Aslan Maskadov, incidentul de ieri este un dezastru. Mai ales ca serviciile speciale americane au acuzat legaturile dintre rebelii ceceni si teribila organizatie Al Queda. Problema teroristilor ceceni chiar daca clatina serios autoritatea presedintelui rus, nu face decat sa justifice linia dura adoptata de Moscova. Astfel ca, mai mult ca sigur, Putin va primi mana libera pentru o noua actiune de amploare contra rebelilor ceceni.
La inchiderea editiei, in jurul cladirii erau desfasurate importante forte de securitate, insa nu existau semnale ca un atac ar fi iminent. Toata lumea isi aduce, insa, aminte de o alta luate de ostateci, organizata tot de ceceni in urma cu cativa ani in Rusia, soldata cu peste 150 de morti din randul civililor. Atunci fortele federale au luat cu asalt un spital in care se refugiaza teroristii insa pretul platit pentru revenirea la normalitate a fost urias dar pretul a fost urias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO