Politică externă

Dick Cheney, cel mai influent vicepresedinte american

01.11.2004, 00:00 109

Dick Cheney, unul dintre cei mai influenti vicepresedinti din istoria Statelor Unite, este partenerul electoral al actualului presedinte, George W. Bush, la alegerile prezidentiale.
Cunoscut drept eminenta cenusie a actualei administratii de la Casa Alba si omul din umbra lui George W. Bush, vicepresedintele republican nu a cultivat de-a lungul carierei sale politice ambitii personale.
In varsta de 63 de ani, Dick Ckeney s-a familiarizat cu administratiile republicane din 1970. A fost in centrul puterii de decizie in administratia Ford iar in guvernarea George Bush senior a jucat, de asemenea, un rol important. A fost secretar al apararii in mandatul administratiei Bush senior, intr-o perioada importanta: in timpul primului razboi din Gorf.
Nu ii lipseste nici experienta din Congrsul american, unde a fost ales, de doua ori, senator de Wyoming.
 Cheney si-a asumat un rol din ce in ce mai important in echipa instalata in urma cu patru ani la Casa Alba. A redactat un proiect de lege privind domeniul energetic si tot el este cel care a preluat de la Washington comanda operatiunilor in primele ore de dupa atentatele din 11 septembrie 2001, cand Bush se afla in afara capitalei federale.
Experienta de secretar al apararii in timpul primului razboi din Golf l-a calificat, ca impreuna cu Donald Rumsfeld, secretarul apararii in acest mandat, sa fie planifice campania impotriva dictatorului irakian Saddam Hussein. Cheney este unul dintre cei care l-a convis pe liderul de la Casa Alba sa intervina in Irak. Si, niciodata nu a spus ca regreta acest lucru.
Cunoscut drept fidel al familiei Bush, a fost o situatie in care Dick Cheney s-a situat in opozitie fata de preseditele american. Si-a aratat, public, sustinerea fata de fiica sa Mary, care nu ascunde faptul ca este lesbiana, dar care a fost o prezenta activa in campania electrala a republicanilor.
Cunoscut drept un om cu sange rege, care si-a construit cariera prin tenacitate, Dick Cheney a produs nemultumiri, uneori, in randul republicanilor pentru pozitia sa ultra conservatoarea.
Pozitia sa politica  devenit mai fragila in ultimul an din cauza implicarii sale in cazul companiei Halliburton. Halliburton, companie de servicii petroliere pe care a condus-o inainte de a deveni vicepresedinte (intre 1995 si 2000)a fost implicata in mai multe scandaluri legate de contractele incheiate cu armata americana in Irak. Contractele au fost incheiate in 2003 si s-a suspectat ca Cheney ar fi avut legatura. In plus, organizatiile ecologiste i-au cerut sa dea publicitatii transcrierea discutiilor purtate in perioada redactarii legii privind energia. El a refuzat, invocand prerogativele puterii executive. Cazul a ajuns pana la Curtea Suprema de Justitie, care i-a dat dreptate lui Cheney.
In justitiei, cazul s-a stins. Electoral mai poate lasa loc interpretarilor.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO