Politică externă

Democratii spun ca Bush s-a rupt de realitate

02.02.2006, 21:02 12

Opozitia democrata a calificat ieri discursul despre starea natiunii pronuntat de presedintele George W. Bush drept "lipsit de credibilitate si complet rupt de realitate", dand totodata asigurari ca exista o alternativa mai buna la prezenta guvernare.

In cadrul discursului, Bush s-a angajat sa reduca cu pana la 75% dependenta Ame-ricii de petrolul provenit din Orientul Mijlociu pana in anul 2025, fapt considerat irealizabil de catre democrati si pus sub semnul intrebarii de catre mediul de afaceri.

Liderul senatorilor democrati, Harry Reid, reprezentand statul Nevada, unul din favoritii pentru castigarea nominalizarii pentru candidatul prezidential democrat la scrutinul din 2008, a precizat ca promisiunile lui Bush nu sunt acoperite de realitate cata vreme administratia pe care o conduce "nu a facut nimic in ultimii cinci ani" in aceasta directie.

De asemenea, un alt reprezentant al opozitiei, Howard Dean, cunoscut ca unul din adeptii aripii de stanga a Partidului Democrat, a calificat discursul presedintelui drept "retorica invechita", indeosebi in ceea ce priveste independenta energetica a SUA, care "ar fi putut deveni credibila daca Bush n-ar fi lasat sectorul petrolier sa defineasca politica energetica a administratiei sale". Inainte de a deveni guvernator al statului Texas, George W. Bush a activat in domeniul petrolier, iar tatal sau, George H. Bush, si-a construit averea din afacerile cu petrol.

Nu de aceeasi opinie au fost insa si congres-menii republicani care s-au declarat satisfacuti de solutiile propuse de presedinte. Unul din principalele cotidiene conservatoare, The Washington Times, crede ca optimismul lui Bush in ceea ce priveste viitorul natiunii americane a fost bine primit de opinia publica. "Pe masura ce facem fata provocarilor lumii de azi, nu trebuie niciodata sa cedam convingerii ca America se afla in declin sau ca civilizatia si cultura noastra sunt condamnate la destramare", a spus Bush.

Discursul despre starea natiunii de anul acesta al presedintelui s-a centrat pe chestiunile de securitate nationala si a acordat o atentie deosebita "dependentei Americii de petrol". Bush a promis ca aceasta dependenta de pe-trol, indeosebi de petrolul din Orientul Mijlociu - o zona extrem de sensibila si oarecum ostila prezentei americane -, va fi diminuata cu 75% pana in anul 2025. Seful Executivului american a aratat ca reducerea dependentei de petrol a SUA va fi realizata prin sporirea investitiilor in cercetare si prin valorificarea surselor alternative de energie, cum ar fi centralele nucleare si combustibilii reutilizabili.

In ceea ce priveste implicarea americana in Irak, Bush a respins cererile de retragere a tru-pelor din aceasta tara si s-a declarat increzator in victorie. El a atras totodata atentia asupra consecintelor unei retrageri premature din Irak care ar fi interpretata de teroristi drept un semn de slabiciune a Americii si ar fi propagata ideea unei victorii a islamistilor. Liderul de la Casa Alba a vorbit si despre extinderea libertatii in lume despre care a spus ca este "marea poveste a lumii noastre", insa tonul a fost mai moderat si mai putin milenarist decat a fost cel din discursul sau inaugural din 2005. In chestiunea iraniana, Bush a criticat conducerea exercitata de "o mica elita clericala care isi izoleaza si oprima poporul". Aceste aprecieri vin pe fondul escaladarii crizei generate de programul nuclear iranian care a ajuns in atentia ONU.

Presa americana a descris in general discursul ca pastrand un ton moderat, fara sa propuna obiective mult prea indraznete, care a fost gandit ca un nou inceput pentru presedintia Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO