Politică externă

Debarcarea din Normandia aduce impreuna vechi inamici

01.06.2004, 00:00 20

Debarcarea din Normandia sau Ziua Z, cum a ramas in istorie succesul aliatilor de la 6 iunie 1944, va fi aniversata in acest an cu ceremonii fara precedent.
Ceremoniile incep inca de la 3 iuni, cand in Franta, in Marea Britanie, in Italia, precum si in alte tari, sunt programate tot soiul de manifestari menite sa celebreze evenimentul care a marcat punctul de cotitura din cel de-al doilea razboi mondial.
Vor fi focuri de artificii, se vor reedita in miniatura intrarea in apele franceze a navelor de razboi, a avioanelor care i-au parasutat pe zecile de mii de aliati. Sunt pregatite sarbatori pe strazile marilor orase franceze, defilari. Veteranii de razboi au fost si ei invitati. Mai mult, in Marea Britanie, orice cetatean in varsta de 75 de ani, indiferent daca a participat sau nu la operatiunea Ziua Z, va putea merge in Franta, la celebrare, pe gratis. Se considera ca si civilii, dintre care mai sunt inca in viata peste 4 milioane de persoane, au dreptul sa mearga la mormintele celor cazuti pe plajele din Normandia sau la Caen (oras ocupat la vremea aceea, ca si intreaga Franta, de catre nazisti, distrus practic in zilele care au urmat de luptele corp la corp). Se considera ca orice cetatean britanic, in acei ani, a luat parte la razboiul impotriva nazismului, luptand pe ceea ce s-a numit Frintul de Acasa (un fel de a memora bombardamentele la care a fost supusa Anglia in timpul razboiului).
La 6 iunie, vor fi prezenti pe plajele din Normandia pe care au debarcat aliatii circa 13 sefi de state si de guverne care au participat la misiunea Ziua Z. George Bush vine in Europa, mai intai in Itali, mai apoi aterizeaza in Franta, pentru a fi prezent la ceremonii.
La marcarea a cincizeci de ani de la Ziua Z, adica in 1994, s-a spus ca este prea curand, iar memoria inca nu s-a vindecat, pentru ca la ceremonii sa fie invitati si reprezentanti ai Germaniei. Cu toate ca tara organizatoare, Franta, care-l avea pe Francois Mitterand la putere, exersase indeajuns reconcilierea cu Germania, presedintele socialist de-atunci al Frantei asadar nu a avut curajul sa-l invite pe unul dintre partenerii sai cei mai apropiati in relatiile de politica internationala, pe-atunci cancelarul crestin-democrat, Helmut Kohl (ramas in istorie ca reunificatorul Germaniei). Gestul s-a petrecut simbolic, cand cei doi au vizitat Verdunul, dar nu in cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Z.
De data aceasta insa, Jacques Chirac, presedintele de centru-dreapta al Frantei, a infruntat toate reticentele aliatilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva nazismului, indeosebi pe cele ale britanicilor, si l-a chemat pe plaja din Normandia pe cancelarul, socialist, al Germaniei, Gerhard Schroeder. Istoria va consemna, astfel, prima ceremonie a debarcarii la care participa un inalt oficial german, pentru ca Schroeder a acceptat invitatia.
Reconcilierea franco-germana a inceput imediat dupa razboi, unele dintre actele esentiale fiind infiintarea comunitatii europene a carbunelui si otelului, cea care a dus la Uniunea Europeana de astazi. Si se simte ca este vorba despre reconciliere si in strategia franco-germana din zilele noastre, constituita in centrul deciziilor politice ale continentului, in cadrul asa-numitului motor european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO