Politică externă

De teama teroristilor, Bush nu s-a plimbat cu caleasca regala

20.11.2003, 00:00 11

Regina Elisabeta a Marii Britanii l-a primit oficial ieri pe presedintele american George W. Bush si sotia sa Laura, la Palatul Backingham.
Pe fundalul celor 41 de salve de artilerie, trase la interval de zece secunde, la Palatul Buckingham, suveranul britanic i-a prezentat inaltului sau oaspete membrii guvernului britanic precum si alti oficiali de rang inalt. Liderul de la Casa Alba a trecut in revista garda de onoare, conform protocolului. Insa, din cauza temerilor legate de eventuale atacuri teroriste si a manifestatiilor pacifistilor, protocolul nu a mai inclus procesiunea cu caleasca prin centrul Londrei, una din traditiile Palatului Buckingham.
Insa, in premiera, ceremonia oficiala de primire a presedintelui american a avut loc la Palatul Buckingham si nu la Palatul Windson sau Edimbourg, conform traditiei. Vizita inceputa ieri oficial de George W Bush este prima vizita oficiala de stat a unui presedinte american in Marea Britanie, dupa 1918. Nici vizita lui Ronald Reagan din 1982 nu a avut acest nivel de protocol.
Liderul de la Casa Alba urma sa rosteasca aseara un discurs politic de prima importanta legat de politica internationala, dupa care se va intalni cu familiile britanicilor ucisi in atacul de la 11 septembrie.  
Presedintele ameican si sotia sa Laura si-au petrecut prima noapte la Londra in palatele reginei Elisabeta, inainte de primirea lor oficiala, fapt mai putin obisnuit in protocolul Casei Regale.
Cuplul prezidential isi va petrece cea mai mare parte a vizitei la Buckingham, desi securitatea Palatului este pusa la indoiala dupa ce ieri Daily Mirror scria  cum a reusit un reporter al publicatiei  sa se infiltreze ca valet, timp de doua luni. Dupa relatarile spectaculoase ale jurnalistului, Buckingham Palace si politia britanica au anuntat deschiderea unei anchete. Un jurnalist al tabloidului Daily Mirror povesteste pe 15 pagini, cum a reusit sa primeasca un post de valet la Buckingham Palace, cu doua luni inainte de vizita presedintelui american in Marea Britanie.  Reporterul Ryan Parry denunta "o asemenea incompetenta" in cadrul celui mai important dispozitiv de securitate din Marea Britanie. "Daca as fi fost un terorist cu intentia de a o asasina pe regina sau pe presedintele american George Bush, as fi putut sa-mi ating scopurile cu cea mai mare usurinta", scrie Ryan Parry. Marti seara, la sosirea lui Bush, Parry era inca la Buckingham, angajat ca oricare altul si asupra caruia nu plana nici o suspiciune. "In aceasta dimineata ( ieri) ar fi trebuit sa servesc micul dejun unor membri-cheie ai guvernului Bush, printre care consilierul de securitate Condoleeza Rice si secretarul de Stat Colin Powell", povesteste el.
Jurnalistul isi descrie in detaliu epopeea, presarata cu fotografii din apartamentele private ale familiei regale, subliniind ca i-ar fi fost foarte usor sa plaseze o bomba intr-o masina sau sa puna otrava in ceaiul reginei.
Nici un moment, accentueaza jurnalistul, informatiile furnizate de el la angajare nu au fost verificate, desi o simpla cautare pe Internet le-ar fi permis sa afle ca lucreaza pentru Daily Mirror.
Actiunea jurnalistului  scoate in evidenta lacunele sistemului de securitate de la Palatul Buckingam, dispozitiv care a costat zece milioane de lire sterline si care a fost consolidat de curand, dupa ce un actor a intrat fara sa fie invitat la o petrecere a printului William.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO