Politică externă

De dragul euro, Blair era dispus sa paraseasca puterea

07.03.2007, 18:21 17

Premierul britanic, Tony Blair, s-a oferit ca in cursul celui de-al doilea mandat sa-i cedeze sefia Partidului laburist - si implicit a guvernului - lui Gordon Brown, in cazul in care acesta ar fi acceptat adoptarea monedei euro de catre Marea Britanie. Brown a refuzat propunerea lui Blair, conform declaratiilor unui fost secretar de stat, Clare Short, care a povestit toata aceasta intamplare intr-un documentar difuzat ieri de BBC.
"Stii, chiar mi-as dori ca Gordon sa ma lase sa trecem la euro. Daca ar face-o, cu siguranta as ... Nu vreau un al treilea mandat, i l-as ceda lui", i-ar fi spus Blair lui Short, care a devenit un critic vehement al premierului britanic in ultima vreme. "Daca vrei sa-i spun ceva lui Gordon, cere-mi, te rog", i-ar fi spus Short lui Blair, afirmand ca raspunsul acestuia a fost cat se poate de clar: "Vreau, vreau, vreau".
Fostul secretar de stat i-a transmis mesajul lui Gordon Brown, dar acesta stia deja de propunerea lui Blair, care-i parvenise prin intermediul altor doua persoane. "Nu poti face politica in acest fel", a replicat Brown, refuzand - dupa spusele lui Short - propunerea premierului britanic.
Gordon Brown, ministru de finante in cabinetul Blair, anunta in 2003 ca Marea Britanie nu a trecut anumite teste economice, considerate necesare pentru trecerea la moneda unica, dand o lovitura serioasa planurilor lui Tony Blair, care intentiona ca Regatul Unit sa se implice mai mult in structurile UE. Ministrul de finante este unul dintre personajele cheie ale guvernului britanic care se opune trecerii la moneda euro si adoptarii unei constitutii europene.
Surse din jurul celor doi au recunoscut pentru BBC ca in 1994 acestia au facut o intelegere conform careia Blair urma sa ii transfere puterea politica lui Brown candva in viitor, dar ca pana atunci acesta din urma va avea ultimul cuvant in privinta politicii economice a Marii Britanii.
Tony Blair a anuntat in urma cu cateva saptamani, in fata unei comisii parlamentare, ca Gordon Brown ii va succede in fruntea guvernului britanic, dupa ce el se va retrage in urmatoarele luni, desi a refuzat ulterior sa mai reconfirme aceasta declaratie a sa. Liderul cabinetului britanic a recunoscut zilele trecute ca a creat o "perioada de incertitudini" in guvern, anuntand cu atat de mult timp in urma ca se va retrage. El a sustinut insa ca daca ar fi pastrat tacerea asupra intentiilor sale, ar fi avut de infruntat o serie de alte probleme, poate mai grave. "Nu am vrut sa fac aceeasi greseala pe care a facut-o Margaret Thatcher. Ea a repetat incontinuu ca o sa plece pana cand Partidul Conservator a fortat-o sa paraseasca sefia guvernului britanic", a spus Blair.
Documentarul mai avanseaza ipoteza ca Tony Blair a fost fortat sa isi anunte plecarea din Downing Street, dupa conflictul din Liban, cand premierul a sprijinit operatiunile militare declansate de Israel, fapt confirmat si de fostul ministru britanic de externe, Jack Straw. Laburistii erau nemultumiti deja de gestionarea conflictului din Irak si de relatia lui Blair cu presedintele american, George W. Bush, iar pozitia sa fata de conflictul din Liban a umplut paharul, sustine documentarul BBC.
Problemele lui Blair nu se opresc insa aici. Cotidianul britanic The Guardian a dezvaluit ieri ca anchetatorii britanici il suspecteaza pe lordul Levy, trezorierul Partidului Laburist, ca a incercat sa influenteze ancheta in scandalul "bani contra titluri nobiliare". In acest scandal, mai multi laburisti au fost acuzati ca au promis unor importanti oameni de afaceri britanici titluri nobiliare in schimbul unor donatii consistente pentru Partidul Laburist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO