Politică externă

Cum si-a promovat amanta seful Bancii Mondiale

13.04.2007, 20:28 22

Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, s-a implicat personal in marirea salariului si promovarea lui Shaha Riza, o angajata cu care avea o relatie amoroasa, au declarat ieri surse oficiale, citate de Financial Times.
Potrivit surselor citate, la 11 august 2005 Wolfowitz a semnat un document prin care este stabilit salariul angajatei, transferata ulterior la Departamentul de Stat american. Ordinul privind salarizarea a fost trimis directorului departamentului de resurse umane al Bancii Mondiale, Xavier Coll. In raport este fixat salariul lui Riza, circumstantele in care este promovata si baza de calcul a cresterilor salariale viitoare.
Cel de-al zecelea presedinte al Bancii Mondiale (BM), Paul Wolfowitz, are o calitate remarcabila de a atrage controverse.
Ele au fost fie de grad minim, ca atunci cand presedintele BM a fost surprins cu ciorapii gauriti in timpul vizitei intr-o moschee in Turcia la inceputul lui februarie curent. Fie de grad mediu, ca atunci cand reprezentanti ai tarilor membre ale BM (184 la numar), cu precadere cei din Europa, se aratasera sceptici in privinta candidaturii lui Wolfowitz la sefia BM. Fie de grad maxim, ca atunci cand neoconservatorul Wolfowitz, pe atunci subsecretar al apararii, se aratase a fi unul din cei mai entuziasti sustinatori si principali arhitecti ai interventiei in Irak. Wolfowitz declara public atunci ca americanii vor fi primiti in Irak ca eliberatori si ca ocupatia va necesita cel mult 100.000 de militari. Acestea raman a fi doua dintre cele mai dezastruoase greseli militaro-strategice de la inceputul noului mileniu.
Sirul controverselor legate de numele lui Wolfowitz a fost completat la inceputul acestei saptamani de acuzatii de nepotism, semnalate de cei de la Financial Times.
Seful BM este acuzat ca s-a implicat personal in marirea salariului si promovarea lui Shaha Riza, o angajata cu care avea o relatie amoroasa. Shaha Riza ar fi fost detasata de la BM la Departamentul de Stat in septembrie 2005, la sase luni de la preluarea functiei de catre Wolfowitz, salariul acesteia continuand sa fie platit de banca. De la plecare, ea ar fi beneficiat de cresteri salariale totalizand 61.000 de dolari, avand un salariu de 193.590 de dolari, adica mai mult decat secretarul de stat Condoleezza Rice.
Atat Riza, cat si Wolfowitz sunt divortati. Riza a lucrat timp de opt ani la BM si a ocupat functia de consultant pentru comunicatii la departamentul Orientul Mijlociu, inainte de a fi transferata la Departamentul de Stat al SUA. In prezent, Riza nu mai lucreaza la Departamentul de Stat, fiind angajata, din septembrie 2006, la Fundatia pentru Viitor, o organizatie internationala non-guvernamentala, finantata, in principal, de SUA.
Succedandu-i lui James Wolfensohn, Wolfowitz a preluat presedintia BM in iunie 2005, dupa ce a ocupat, anterior, functia de subsecretar al apararii, concurand, alaturi de Condoleezza Rice la numirea de secretar de stat.
In mod traditional, Washingtonul il nominalizeaza pe liderul BM, in timp ce Europa controleaza postul suprem la Fondul Monetar International. Initial, George W. Bush nu era de acord sa se dispenseze de serviciile lui Wolfowitz, care ramasese din mandatul anterior pe postul de subsecretar al apararii.
Wolfowitz era unul dintre membrii marcanti ai curentului dominant in administratia Bush, neoconservatorismul si unul dintre ideologii asa-numitei "raspandiri" a democratiei si a libertatii, chiar si cu pretul fortei.
Cazul de nepotism a provocat deja critici dure, jurnalistii de la reputata revista americana Foreign Policy intrebandu-se daca, "avand in vedere cruciada lansata de Wolfowitz impotriva coruptiei din tarile care primesc ajutorul Bancii Mondiale, oare nu este o ipocrizie sa fii acuzat de nepotism".
Jurnalistii de la Foreign Policy fac referire la acordul administratorilor BM dat lui Wolfowitz pentru lansarea cruciadei anticoruptie.
Planul viza conditionarea acordarii ajutoarelor si donatiilor BM de o buna gestionare a afacerilor publice din partea guvernelor ce primesc fondurile respective.
Mai multe state, printre care Germania, Franta si Marea Britanie,
s-au aratat reticente fata de prima versiune a proiectului considerat prea interventionist, dar au acceptat, pana la urma, o varianta mai moderata.
Curios este faptul ca Paul Wolfowitz isi incepea la 1 iunie 2005 mandatul de presedinte al BM declarand ca va continua campania demarata de predecesorul sau pentru eliminarea coruptiei, atat in cazul proiectelor BM, cat si in cazul tarilor care imprumuta bani de la BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO