Politică externă

Criza financiara amana liberalizarea pietei muncii din Germania

23.02.2009, 17:30 23

Germania va amana liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii noilor membri ai UE, inclusiv pentru romani, in conditiile cresterii somajului pe fondul crizei financiare globale.

Pe masura ce guvernele europene sunt presate sa ia din ce in ce mai multe masuri pentru a-si proteja locurile de munca, Scholz a declarat intr-un in-terviu pentru presa germana ca Berlinul nu e pregatit sa dea liber muncitorilor est-europeni pe piata muncii.
"Locurile de munca sunt amenintate. Nu este acum momentul sa deschidem piata muncii pentru toti muncitorii din statele noi ale UE (cele 12 care s-au alaturat blocului comunitar incepand cu 2004 - n.n.). Nu este insa vorba de inchiderea pietei muncii; este logic sa o deschidem gradual", a declarat ministrul german al muncii Olaf Scholz.
Germania, alaturi de Austria, Bel-ia si Danemarca au in continuare restrictii pentru muncitorii din tarile care au aderat la UE in 2004.
Mai multe state, printre care Germania, Marea Britanie si Olanda, au impus restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria - tari care au aderat la UE in 2007 - pana la sfarsitul lui 2011. Potrivit declaratiilor lui Scholz, aceasta liberalizare se va face acum treptat in Germania. Cu toate aces-tea insa, Germania permite accesul muncitorilor din aceste 12 state in sectoarele in care se confrunta cu o lipsa a muncitorilor germani calificati. Cifrele oficiale din luna ianuarie au indicat ca peste 3,5 milioane de persoane din Germania sunt someri. De altfel, cresterea somajului este o tendinta generala in Europa, toate statele confruntandu-se cu acest fenomen in perioada de criza. Si in Franta, somajul este asteptat sa atinga 10% pana in 2010.
Pozitia Germaniei pune in dificultate Cehia, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene si care a facut din liberalizarea pietei muncii europene una dintre prioritatile sale pentru aceasta perioada.
Masura anuntata de Germania duce cu gandul la valul de masuri protectioniste din ultima vreme ale guvernelor europene, care au iscat scadaluri intre statele UE.
Cel mai recent caz este anuntul ministrului de interne de la Londra Jacqui Smith de a injumatati numarul muncitorilor calificati din afara UE care vor intra pe teritoriul Marii Britanii, pe fondul temerilor ca britanicii au de pierdut in favoarea imigrantilor din cauza recesiunii. De altfel, Marea Britanie s-a confruntat in ultimele saptamani cu o serie de greve indreptate impotriva muncitorilor straini, in special a celor est-europeni.
Guvernul britanic intentioneaza de asemenea sa faciliteze deportarea cetatenilor europeni acuzati de violente, trafic de droguri si agresiuni sexuale.
Smith, a negat ca "impunerea interdictiei" pentru muncitorii calificati este o forma de protectie pentru apararea locurilor de munca ale britanicilor. Ea a spus ca un sistem flexibil de imigratie este mai bun pentru afaceri si economie.
"Toti muncitorii care vin in Marea Britanie din afara UE trebuie sa se incadreze in cerintele unui sistem de tipul celui australian bazat pe puncte, care ne va permite sa eliminam sau nu cerintele pentru cei care vin aici", a adaugat ea.
Potrivit presei britanice, Smith a modificat la sfarsitul saptamanii legislatia privind drepturile imigrantilor de a-si aduce familiile in Marea Britanie. Smith a sugerat ca familiile acestora ar putea sa nu fie primite in Marea Britanie decat in conditiile in care sotiile sau alti membri ai familiei sunt dispusi sa munceasca.
Spre deosebire de acestea, Italia a anuntat ca va continua sa primeasca romani, insa va fi foarte dura cu infractorii. Italia este insa un caz special si asta din cauza valului de infractiuni din ultimele saptamani de pe teritoriul sau, in care principalii suspecti sunt romani. "Italia reitereaza clar ca noi acceptam si vom continua sa acceptam romanii care muncesc si respecta legile, dar, in acelasi timp, vom lua masuri dure impotriva celor care nu respecta legile", a declarat Franco Frattini cu putin timp inainte de inceperea reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe de la Bruxelles de ieri.
Ministrul italian de externe s-a intalnit ieri cu omologul sau roman Cristian Diaconescu pentru a discuta situatia romanilor din Italia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO