Politică externă

Criticii laburisti ai lui Blair alimenteaza ipoteza inlocuirii lui din Downing Street

13.05.2005, 20:07 13

Premierul britanic, Tony Blair, reinvestit cu al treilea mandat in Downing Street, este contestat de parlamentari din interiorul propriului partid, Partidul Laburist.

Pe fondul acestor critici ziarele britanice evoca tot mai frecvent ipoteza retragerii lui Blair de la sefia Guvernului britanic pentru a-i face loc celui care este, pentru al treilea mandat, ministru de fi-nante, Gordon Brown.

Anumiti analisti politici acrediteaza ideea retragerii lui Blair din Downing Street (resedinta oficiala) peste aproximativ un an, mai exact la congresul laburistilor programat in septembrie, anul viitor.

Brown este considerat artizanul succeselor economice obtinute de Marea Britanie in ultimii opt ani. Potrivit analistilor, aceste succese care au compensat, intr-o anumita masura, nemultumirile electoratului laburist provocate de unele de-cizii politice ale Cabinetului Blair, intre care si participarea Regatului Unit la interventia din Irak. Ipoteza retragerii lui Blair din fruntea Cabinetului, vehiculata si inaintea scrutinului electoral, a fost respinsa la acel moment de primul-mi-nistru. Mai nou insa, in fata unor noi critici, Blair avanseaza ipoteza unei "tranzitii progresive" a puterii.

La aproximativ o saptamana de la alegeri, Blair a avut miercuri prima intalnire cu grupul laburist. Daca fidelii l-au aclamat, opozantii i-au reprosat actualului prim-ministru rezultatul electoral sub asteptari. Laburistii detin acum 356 de locuri din cele 646 din Camera Comunelor, nucleul politicii britanice. Comparativ cu precedenta legislatura, inseamna un recul al laburistilor. Daca anii trecuti exista o diferenta de 161 de mandate intre Partidul La-burist si Partidul Conservator, dupa alegerile de saptamana trecuta diferenta s-a redus la 67 de mandate.

Mai multi parlamentari i-au imputat lui Blair reducerea ponderii laburistilor in Camera Comunelor, interpretata drept un esec personal al primului-ministru ca urmare a angajamentelor Marii Britanii in interventia militara din Irak. 80 de soldati britanici au fost ucisi in Irak, ceea ce a provocat erodarea imaginii sefului Cabinetului britanic, era argumentul opozantilor lui Blair. Sunt de asemenea nemultumiri in grupul laburistilor, cu precadere in randul curentului mai de stanga, provocate de alcatuirea noului Cabinet.

Tony Blair a facut apel la unitate in perspectiva votului ce urmeaza a avea loc asupra programului de guvernare al noului Cabinet. Exista un grup de 30-40 de parlamentari laburisti care au amenintat ca vor vota impotriva primelor proiecte politice ale lui Blair din acest mandat, riscand astfel blocarea lor. Este vorba despre noi reglementari cu privire la cartile de identitate, politica de acordare a azilului in Marea Britanie si alte masuri impotriva imigratiei ilegale, precum si masuri anti-teroriste.

Partizanii lui Blair, in schimb, remarca capacitatea lui politica de a mentine la putere Partidul Laburist, pentru al treilea mandat consecutiv. Inaintea preluarii puterii in 1997, laburistii au traversat desertul opozitiei timp de 18 ani. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO