Politică externă

Coreea de Nord isi reactiveaza programul nuclear

13.12.2002, 00:00 12

Coreea de Nord a declarat, ieri, ca isi va reactiva "imediat" programul nuclear blocat in 1994, in urma acordului cu Statele Unite, a anuntat agentia sud-coreeana Yonhap, care a citat agentia oficiala nord-coreeana KCNA.
Ministerul nord-coreean de Externe, citat de KCNA, a anuntat ca va pune capat acordului care stopeaza productia de energie electrica in centralele nucleare si isi va reactiva instalatiile controversate, potrivit Yonhap. Decizia Phenianului ar fi motivata de nevoia compensarii nivelului de energie dupa suspendarea livrarilor de carburant de catre un consortiu occidental. Incetarea livrarii de combustibil a fost decisa in luna noiembrie, ca masura de represalii fata de incalcarea, de catre Phenian, a acordului incheiat in 1994 cu Statele Unite, care prevedea blocarea instalatiilor nucleare nord-coreene.
Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca se foloseste de programul civil pentru a fabrica o bomba atomica cu ajutorul uraniului imbogatit produs. Luna trecuta, Coree a anuntat ca detine deja arma nucleara, afirmatie pe care, ulterior a retractat-o.
Saptamana trecuta, Coreea de Nord a anuntat ca refuza sa se supuna controlului dispus de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO