Politică externă

Coreea de Nord isi intareste santajul nuclear

10.09.2003, 00:00 6

Demnitari Coreei comuniste au clamat ieri dreptul tarii  de a se dota cu arma nucleara, cu ocazia aniversarii a 55 de ani de la fondarea regimului stalinist (9 septembrie 1948) - ceremonie care reprezinta o noua sfidare la adresa lumii.
La cea  mai grandioasa din ultimii 10 ani organizata in Coreea de Nord sefii comunisti au promis ca vor "combate pana la capat" imperialistii americani: "Suveranitatea este chiar viata republicii. Nu am cedat si nu vom ceda in apararea intereselor supreme ale statului si natiunii si vom combate pana la capat imperialistii. (...) Din cauza grijilor noastre actuale, avand in vedere ca securitatea ne-a fost amenintata, avem dreptul sa ne consolidam capacitatea nucleara", au declarat de la tribuna oficialii nord-coreeni, potrivit informatiilor furnizate de ambasadorul Poloniei in Coreea de Nord, Wojciech Kaluza si preluate de agentiile de presa. "Nu conteaza nici evolutia situatiei si nici dificultatile cu care ne vom confrunta, partidul si poporul persevereaza in ceea ce priveste consolidarea puterii armamentului de descurajare si autoaparare. (...) Am vrut sa etalam in mod majestuos invincibilitatea natiunii noastre.", scria ieri oficiosul partidului comunist Rodong Sinmun.
Aceasta demonstratie de putere intervine la doar o zi dupa ce ambasadorul nord-coreean in Rusia, Pak Ui Chun, a declarat ca nu vede necesitatea continuarii unui dialog cu Statele Unite, in ceea ce priveste ambitiile Coreii de Nord de a deveni putere nucleara. "Nu avem de ales, trebuie sa mentinem si sa consolidam fortele nucleare de descurajare", a adaugat ambasadorul.Reluarea programului nuclear civil al Phenianului si retragerea Coreii de Nord din Tratatul de Neproliferare Nucleara au fost anuntate oficial in decembrie 2002.   Defilarea care a reunit zeci de mii de soldati, tancuri, artilerie si rachete, a fost prezidata de conducatorul suprem Kim Jong II care nu a luat cuvantul.
Observatorii militari se apteptau ca printre tehnica de lupta care a defilat sa se afle si o racheta cu o raza de actiune de 4.000 de kilometri, capabil sa loveasca insula americana Guam din Pacificul de Sud, dar acest lucru nu s-a intamplat. "Nici o noua racheta, nici o noua tehologie, doar soldati", a declarat un diplomat  occidental la post in Phenian, citat de Reuters.Analistii militari se asteptau aseara ca Phenianul  sa organizeze si un test nuclear, conform amenintarilor lansate anterior. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO