Politică externă

Condoleezza Rice ii ia locul lui Powell in fruntea diplomatiei americane

17.11.2004, 00:00 21

Noul secretar de stat al Statelor Unite va fi Codoleezza Rice, cea care a asigurat rolul de principal - si unic - sfatuitor al presedintelui George Bush pe probleme de securitate si aparare in timpul primului mandat.
Rice a fost alegerea fara echivoc a presedintelui american, care primise inca de vineri cererea lui Colin Powell de retragere din fruntea diplomatiei americane.
Toata lumea este de acord ca motivul pentru a fost aleasa de liderul de la Casa Alba a fost apropierea dintre cei doi - Rice ii impartaseste se pare intrutotul opiniile de politica externa presedintelui american. Tocmai de aceea este asteptata o schimbare de ton in politica externa a Casei Albe. Va fi o noua epoca, in care nu par sa mai fie divergente venite din parerile prea moderate ale lui Colin Powell, singur intr-o echipa a neoconservatorilor.
Rice va fi prima femeie de culoare care ajunge in topul iararhiei administrative americane. Nu este prima femeie, pentru ca inaintea sa a fost in aceasta functie Madeleine Albright (in al doilea mandat al lui Clinton), si nici prima persoana de culoare, de vreme ce ii succeda lui Colin Powell. Cariera sa are multe punte care initial nu ar fi recomandat-o pentru un astfel de post. Este nepoata unui proprietar modest de plantatie de bumbac din Alabama. Duminica implineste 50 de ani. S-a format ca muzician, are studii complete de pian, este si o sportiva care a participat la competitii de patinaj. La 19 ani absolvise colegiul. La 38 de ani a devenit unul dintre cei mai tineri manageri ai uneia dintre cele mai respectate institutii de invatamant de pe planeta - Stanford. A bvenit la Casa Alba in timpul mandatului (unicul) lui George Bush seniorul, ca sfauitor al presedintelui pe relatia cu Uniunea Sovietica. Vorbeste fluent rusa, dar este considerata si unul dintre reputatii sovietologi ai vremurilor noastre. De altfel, alegerea sa in aceasta functie este interpretata de cei de la BBC si New York Times ca fiind un mesaj explicit adresat lui Vladimir Putin, anume ca la Casa Alba nu sunt trecute cu vederea derapajele in ultimii ani ale Kremlinului in privinta democratiei.
In 2000 a devenit consilierul pe probleme de securitate si aparare al lui George Bush jr, fiind considerata un aliat fidel al acestuia in chestiunile de securitate. Parerile ei, sfaturile pe care i le-a acordat presedintelui intr-o perioada in care tocmai aceste probleme au fost puse la grea incercare, au facut din numele Condoleezza Rice unul cunoscut. Cu atat mai important cu cat in preajma lui George Bush au stat in perioada primului mandat nume grele ale politicii americane, cu opinii nu doar radicale, dar si foarte puternic exprimate. Sa lucrezi in aceeasi echipa cu Dick Cheney, Donald Rumsfeld, John Ashcroft si Paul Wolfowitz (si acestea sunt cele mai notorii nume ale neoconservatorismului american) nu este usor sa te faci remarcat si mai ales sa poti obtine puterea de a-l influenta pe liderul de la Casa Alba. Colin Powell, cu vederile sale moderate, a iesit usor in evidenta, dar mai ales prin opozitia cu aceasta grupare, din care si Rice a facut parte.
Politica externa in timpul lui Colin Powell a avut un rol important pentru administratia americana. El a fost considerat dechizatorul acelor usi care au stat inchise pentru mai multi dintre sefii de state si de guverne, mai ales din tarile care s-au opus razboiului din Irak. Tot Powell este considerat si cel care a echilibrat cat de cat balanta la Casa Alba in privinta conflictului israeliano-palestinian, dandu-le si palestinienilor o sansa, o voce. Multilateralismul lui Powell - care se citeste prin atragerea mai multor natiuni in coalitia din Irak - a fost un traseu destul de vizibil, pe alocuri chiar invingator in strategiile de la Casa Alba.
Se pare ca Rice este adepta curentului asa-numit unilateralist, cel care le confera Statelor Unite rolul de jandarm al lumii. In limbajul care a consacrat administratia Bush este vorba despre poliica de interventie preventiva in tarile cu potential de risc pentru securitatea americana.
Cum anume va colabora Condoleezza Rice cu liderii vechii Europe, ce loc vor ocupa palestinienii la masa negocierilor pentru reluarea foii de parcurs, sunt cateva dintre intrebarile care apar in mai multe publicatii care au comentat numirea noului sef al diplomatiei americane.
O alta intrebare este cea referitoare la atitudinea administratiei Bush, in al doilea mandat fata de Coreea de Nord si Iran, celelalte doua tari considerate a fi pe "axa raului", alaturi de Irak. Acum, cand Bush a capatat o sustinere populara fara echivoc si fara precedent in istoria realegerii unui presedinte, este asteptata o politica ferma. Agresiva o numea Colin Powell cu doar cateva zile inainte de a-si prezenta demisia, intr-un interviu din Financial Times. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO