Politică externă

Condoleezza Rice depune marturie in ancheta "9/11"

01.04.2004, 00:00 18



Dupa ce a refuzat mai bine de o saptamana, presedintele Bush a acceptat in final sa permita consilierului sau pe probleme de securitate, Condoleezza Rice sa depuna marturie sub juramat in fata comisiei de ancheta a atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Rice va depune marturie la o data care nu a fost stabilita, iar presedintele Bush a justificat decizia sa prin faptul ca atacul de la 11 septembrie reprezinta "o situatie unica". Rice va trebui sa raspunda acuzatiilor aduse de Richard Clarke fost consilier al lui Bush (si a lui Clinton) expert in probleme de antiterorism. El a acuzat in fata comisiei ca liderul de la Casa Alba si consilierii sai nu au inteles pericolul reprezentat de terorism, facand astfel posibile atacurile de la Wold Trade Center si Pentagon. Dupa marturia lui Clarke mai multi secretari si fosti secretari americani a trebuit sa depuna marturie, lucru care a produs nervozitate la Casa Alba. Intre cei audiati pana acum se numara fostul secretar de stat al lui Bil Clinton, Madelaine Albright, secretarul apararii Donald Rumsfeld si secretarul de stat Colin Powell.



Presedintele a fost de acord cu audierea Condoleezzei Rice, dupa ce Comisia - instituita in 2002 si formata din cinici republicani si cinci democrati - a promis ca nu va cita si nu va lua in considerare marturia ei pentru a chema in fata Congresului alti consilieri sau responsabili ai Casei Albe. Pana marti cand si-a schimbat decizia, Casa Alba a invocat principiul separatiei puterilor in stat pentru a justifica refuzul de a-i permite lui Rice de a depune marturie. Teza lui George W. Bush este ca un consilier prezidential, care nu are nevoie sa fie confirmat de Senat, nu poate fi obligat sa depuna marturie in fata unei comisii aprobata de Congres, intrucat functia sa este de a-si informa seful si nu de a lua o decizie politica. Comisia de ancheta a respins in unanimitate obiectiile Casei Albe. Intr-un final, Bush a acceptat ca Rice sa fie audiata, mai mult a fost de acord ca impreuna cu vicepresedintele Richard Cheney sa-i primeasca pe cei zece membri ai comisiei intr-o intr-o intrevedere cu usile inchise.



In aceasta vreme, mai multe sondaje efectuate in SUA au incercat sa afle opinia americanilor privind responsabilitatea Casei Albe in atacurile de la 11 septembrie. Potrivit institutului Gallup, 67% dintre americani cu drept de vot considera ca nu poti sa-i ceri administratiei Bush sa fi fost in masura sa dejoace atentatele. Daca a fost suficient de atent cu aceste amenintari? Raspunsurile la aceasta intrebare sunt echilibrate, cu un usor avans in favoarea lui Bush. 49% dintre americani cred ca echipa sa a fost atenta, fata de 46% care cred ca nu.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO