Politică externă

Comisia Europeana recomanda inceperea negocierilor de aderare cu Turcia

30.06.2005, 20:25 16

Comisia Europeana si-a reafirmat sustinerea pentru inceperea negocierilor de aderare cu Turcia, la 3 octombrie, si au anuntat propunerea sa pentru viitorul proiect-cadru al negocierilor, care va fi prezentat in iulie ministrilor de externe din UE.

Propunerea va fi supusa si aprobarii celor 25 de sefi de state si de guverne ai UE, inainte de data inceperii negocierilor, care vor fi lungi, urmand sa dureze cel putin 10 ani.

Autoritatile de la Bruxelles au anuntat in documentul tehnic ca discutiile, care vor dura mai multi ani, se vor desfasura conform unuii "proces deschis", fara sa existe garantia ca Turcia va adera la UE la termen.

In pofida dezbaterii suscitate de respingerea Constitutiei europene de catre francezi si olandezi, presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, si comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, s-au pronuntat deschis pentru respectarea angajamentelor asumate de liderii europeni in decembrie 2004.

"Decizia Consiliului European, care a ramas neschimbata, este clara: vom incepe negocierile cu Turcia la 3 octombrie", a declarat saptamana trecuta Durao Barroso, subliniind insa ca trebuie "sa se discute serios semnalele negative transmise de electorat".

In acest context, reamintirea cadrului "deschis" al pocesului nu este intamplatoare. Formularea figureaza deja in avizul favorabil pentru deschiderea negocierilor cu Ankara, transmis la inceputul lunii octombrie 2004 de fostul comisar european Romano Prodi.

Ea a fost reluata si in concluziile summitului european de la Bruxelles, care, la 17 decembrie, a fixat data de 3 octombrie 2005 pentru deschiderea negocierilor.

Reamintirea acestei formulari are ca scop reasigurarea reticentilor si celor care se opun aderarii Turciei la UE.

Ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, potential candidat la functia de presedinte in 2007, a reafirmat, la inceputul saptamanii, apelul referitor la "suspendarea extinderii UE" dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.

Subiectul aderarii Turciei a suscitat intrebari si ambiguitati in ultimele zile chiar si in cadrul Comisiei Europene, comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hubner, declarand ca nu-si poate imagina cum vor putea incepe negocierile cu Turcia fara un acord prealabil al liderilor europeni asupra viitorului buget comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO