Politică externă

Comisia Europeana, pepiniera pentru guvernele tarilor UE

06.07.2004, 00:00 21

Mario Monti, comisarul european pentru competitie din cadrul Uniunii Europene, este cel mai probabil viitor ministru de finante al Italiei. Fostul ministru de finante, Guilio Tremonti, a demisionat la finele saptamanii, iar pe o perioada destul de scurta, interimatul la Finante va fi asigurat de catre premierul italian Silvio Berlusconi. Este perioada in care primul ministru italian doreste sa incheie reforma fiscala si, mai ales, sa regularizeze deficitul bugetar.
Presa italiana dadea ca sigura venirea comisarului european la conducerea finantelor dupa aceasta perioada de interimat. Astfel, se confirma una dintre observatiile tot mai insistente din ultima vreme - anume ca, in perioade de criza politica interna, trile membre ale UE apeleaza la tehnocratii care le reprezinta in cadrul Comisiei Europene pentru a rezolva, cel putin din ratiuni de imagine, problemele.
Si acum cateva luni, cand dreapta franceza a suferit un esec lamentabil la alegerile locale, pentru a schimba fata Puterii, Jacques Chirac a modificat structura ministeriabililor. Astfel, pentru Externe s-a gandit la unul dintre comisarii sai europeni si, astfel unul dintre apropiatii sai, Dominique de Villepain, a fost inlocuit cu Michel Barnier. Tot de la Bruxelles l-a chemat si noul premier spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, pe actualul ministru de Finante, Pedro Solbes, care era unul dintre oamenii de nadejde ai lui Romano Prodi. Problema era, la acel moment ca venirea neasteptata la putere a socialistilor condusi de Zapatero nu rezolvase portofoliul finantelor, unde nu exista un nume credibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO