Politică externă

Comisarul pentru extindere spera ca nu va fi nevoie de amanarea datei aderarii

13.04.2005, 19:28 20

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat, intr-un interviu la BBC, inaintea votului din Parlamentul European, ca Romania a inceput sa prinda din urma Bulgaria, mai ales datorita schimbarilor intreprinse in domeniul justitiei, si si-a exprimat speranta ca nu va fi necesar sa recomande amanarea cu un an a aderarii.

In acelasi timp, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, cu doar o zi inaintea votului Parlamentului European pe marginea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, ca autoritatile romane isi vor indeplini toate angajamentele asumate in procesul de aderare, fara a fi nevoie ca momentul integrarii sa fie amanat prin introducerea clauzei de salvgardare. El a facut aceasta declaratie la sfarsitul intalnirii cu omologul sau finlandez, Matti Vanhanen, procesul de integrare europeana a Romaniei fiind unul dintre principalele subiecte discutate.

Tariceanu i-a prezentat oficialului finlandez domeniile prioritare de actiune pe plan intern in aceasta perioada - combaterea coruptiei, independenta justitiei, libertatea presei si eficientizarea Consiliului Concurentei -, explicandu-i ca monitorizeaza personal modul de indeplinire a angajamentelor asumate in negocierile cu UE.

"Juriul nu s-a pronuntat inca definitiv, dar trebuie sa acceptam pentru ambele tari prezumtia de nevinovatie", a declarat comisarul european. "Ambele tari sunt pe drumul cel bun si, cu toate ca Bulgaria a facut reforme importante in ultimii ani, Romania recupereaza repede terenul pierdut, de exemplu in ceea ce priveste reforma justitiei", a spus el, apreciind ca acesta este efectul monitorizarii mai stricte.

"Sper in mod sincer ca ambele tari vor putea indeplini criteriile cerute in cursul acestui an, mai ales privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei si criminalitatii", a adaugat Rehn.

Dupa recenta vizita a directorului general pentru justitie si afaceri interne, Jonathan Faull, in Romania si Bulgaria, Rehn a declarat ca este posibil sa trimita "unele scrisori de incurajare si explicatii" celor doua tari, pentru moment propunandu-si mentinerea unor "contacte foarte stranse". "Cred ca e mai bine sa comunicam zilnic de la om la om", a spus el.

"Nu vad, pentru moment, nevoia unor avertismente, pentru ca ambele tari si-au indeplinit primele termene. De exemplu, Romania a respectat termenul de la sfarsitul lunii trecute pentru mai multe masuri legislative si planuri de actiune", a adaugat Rehn.

In urmatoarele saptamani, el va trimite tarilor membre ale Uniunii tabele de monitorizare pentru fiecare angajament in parte, urmand ca in noiembrie sa prezinte un raport complet, despre care afirma ca reprezinta testul crucial pentru ambele tari.

Pentru a obtine un vot cat mai convingator, in special pentru Romania, Olli Rehn si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-au promis parlamentarilor europeni ca-i vor consulta la sfarsitul anului, inainte de a face o eventuala recomandare privind amanarea aderarii, acesta fiind un alt element constrangator fara precedent in procesul de extindere. Comisarul european a subliniat insa si decalajul de 20 de luni, tot fara precedent, intre momentul semnarii tratatului si cel al aderarii.

Decizia finala va reveni insa tot Comisiei Europene si tarilor membre. "Intr-adevar, Comisia Europeana va evalua progresul celor doua tari si va putea recomanda amanarea cu un an a aderarii. Sper ca nu voi fi nevoit sa recurg la aceasta clauza", a spus Rehn, subliniind insa ca "decizia finala le revine celor 25 de guverne, pe care Romania si Bulgaria va trebui sa le convinga ca sunt pe deplin pregatite pentru aderare".

Unii diplomati europeni considera insa ca amanarea aderarii nu are sens, iar tari cum este Germania l-ar putea sustine pe Rehn daca va aprecia ca amanarea integrarii in UE este inevitabila. In plus, decizia poate depinde si de atmosfera generala din Uniunea Europeana. In cazul in care Franta va respinge Constitutia Europeana, UE s-ar putea confrunta cu o criza interna si ar putea adopta o linie mai dura fata de candidatii mai slab pregatiti si cu resurse mai reduse.

Ritmul pregatirilor ar putea fi redus si de alegerile generale din Bulgaria, programate pentru luna iunie, si de eventualele anticipate din Romania. "Evident, este o problema ce tine de sistemul democratic si de procedurile constitutionale interne, in care nu ma pot pronunta, dar sunt convins ca toate fortele politice din Romania sunt constiente de nevoia de a continua reformele, stabilitatea politica si consensul tuturor partidelor pentru a deschide calea pentru aderare", a declarat Rehn.

Unii oficiali europeni se tem insa ca, fara pregatirile necesare, Romania risca sa urmeze exemplul Greciei, si nu al Irlandei, in ceea ce priveste folosirea corecta si eficienta a fondurilor europene in vederea aderarii. Romania ar putea suferi de sindromul grecesc la puterea o suta, avertiza un oficial, riscand sute de plangeri la Curtea Europeana de justitie privind subventiile de stat sau interdictia unor produse pe piata unica daca nu respecta toate standardele de igiena. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO