Politică externă

Comemorare fastuoasa la Auschwitz

27.01.2005, 00:00 11

Portile iadului, cum a fost numit lagarul de la Auschwitz, se deschid astazi pentru una dintre cele mai grandioase omemorari care au existat pana acum in istorie. Lideri din 44 de tari se intalnesc in prezenta supravietuitorilor si a veteranilor din Armata Rosie pentru a-si aminti de eliberarea celui mai mare lagar de concentrare nazist, in urma cu 60 de ani.
Comemorarea are loc intr-un moment in care Holocaustul este condamnat in tot mai multe tari, dar si pe fondul rcrudescentei antisemitismului sau al infloririi organizatiilor neonaziste. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, spunea, zilele trecute, ca este usor sa condamni la nivel declarativ tragedia care i-a lovit in al doilea razboi mondial pe evrei, tigani si homosexuali, dar e si mai greu sa faci un gest precis menit sa previna astfel de genocide.
Comemorarea de la Auschwitz are loc dupa 60 de ani in care nu se stie inca numarul exact al celor care au pierit aici si nici nu se cunoaste motivul pentru care fortele aliate nu au bombardat in timpul razboiului cumplitul teatru al operatiunilor segregationiste. Exista dovezi, publicate recent, care arata ca inca din 1940 se stiau planurile lagarului si exista si documente fotografiate de aviatia britanica inainte de intrarea Armatei Rosii pe acest teritoriu.
Momentul cel mai important va fi la ora 14.30 (15.30 ora Romaniei) la Birkenau, in fata fostelor cuptoare folosite de nazisti, pentru eliminarea evreilor din Europa.
Cifrele istoricilor variaza in ceea ce priveste numarul total al victimelor, intre 1,1 milioane si doua milioane de femei, barbati, batrani si copii, majoritatea evrei.
La aceasta ceremonie de o ora si jumatate, care se va desfasura in aer liber la temperaturi sub zero grade Celsius, vor participa 2.000 de fosti deportati, 50 de veterani rusi si numerosi lideri politici din intreaga lume.
Unii din actorii acestei tragedii, foarte in varsta, se vor intalni probabil "pentru ultima oara", apreciaza Andrzej Przewoznik, secretarul Consiliului National pentru Protectia Monumentelor si Locurilor Martirilor.
Printre cei care vor rosti discursuri se numara detinutul politic numarul 4.427, Wladyslaw Bartoszewski, fost ministru polonez de Externe, care va vorbi in numele celor care nu erau evrei. Simone Veil, detinutul 78.651, deputat si fost ministru, va vorbi in numele evreilor. Romani Rose, presedintele Consiliului Romilor din Germania, va vorbi in numele tiganilor.
Vor lua cuvantul si presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, in calitate de gazda, omologul sau rus, Vladimir Putin, in numele eliberatorilor, si presedintele Israelului, Moshe Katzav, in numele victimelor.
In total, la ceremonii participa peste 10.000 de persoane. Printre invitati se numara presedintele german, Horst Koehler, si cel francez, Jacques Chirac, care va inaugura un pavilion francez renovat la Auschwitz I si va dezveli o placa in memoria soldatilor britanici ucisi la Auschwitz III si la Monowitz, in prezenta printului Edward si a ministrului britanic de Externe, Jack Straw.
Vor fi prezenti si opt premieri, intre care si italianul Silvio Berlusconi, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Parlamentului European, Joseph Borell, dar si regina Beatrix a Danemarcei si regele Albert al II-lea al Belgiei.
Noutatea o reprezinta prezenta presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, care va lua masa cu vicepresedintele american, Dick Cheney, si va avea o intilnire cu Jacques Chirac.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO