Politică externă

Comemorare a cartilor

12.05.2003, 00:00 9

Scriitori, artisti si politicieni germani au citit cu glas tare fragmente literare, sambata, in Berlin, chiar in locul unde, in urma cu 70 de ani, studentii si profesorii nazisti au ars cartile considerate "decadente" si "anti-germane".
Dezbaterile si lecturile au tinut pana dupa miezul noptii, la Babelplatz, unde, in 10 mai 1933, au fost arse peste 20.000 de carti, printre care si operele scriitorilor Heinrich Heine, Franz Kafka, Ernest Hemingway, Sigmund Freud, Karl Marx, Kurt Tucholsky, Stefan Zweig, Alfred Doeblin, Thomas, Heinrich si Klaus Mann, Erich Maria Remarque si Bertolt Brecht. Focuri uriase, numite de nazisti "incendii ale cartilor degenerate", au fost facute si in Bonn, Heidelberg si Munchen, la cateva luni dupa ascensiunea lui Adolf Hitler(in 30 ianuarie 1933). In Berlin, in 1994, in memoria acelor incendii, a fost sapata in pamant o bliblioteca alba si goala, ce este vizibila sub o placa de sticla rotunda. Doua placi de metal marcheaza perimetrul marelui foc. Pe acestea sunt inscriptionate cuvintele poetului german din secolul XIX Heinrich Heine, evreu de origine: "Acolo unde se ard carti, se vor arde in cele din urma si oameni".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO