Politică externă

Combaterea terorismului, in centrul atentiei la Londra

17.08.2006, 19:21 18

La mai putin de o saptamana de la dejucarea complotului terorist de catre autoritatile britanice, la Londra s-au reunit ieri ministrii de interne din mai multe tari membre ale Uniunii Europene pentru a discuta despre coordonarea eforturilor in combaterea terorismului.
Potrivit ministrului francez de externe Nicholas Sarkozy, este foarte probabil ca initiatorii complotului sunt membri ai Al-Qaida.
Intalnirea la nivel inalt a fost organizata la initiativa Finlandei, tara care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, iar pe langa ministrul de interne al Marii Britanii si Finlandei, la discutii au participat ministrii de interne ai Germaniei, Frantei, Portugaliei si Sloveniei, tari care vor asigura presedintia UE in 2007 si 2008.
Comisarul european pentru afaceri interne si justitie, Franco Frattini si coordonatorul europenean pentru lupta impotriva terorismului, Gijs de Vries, au luat de asemenea parte la discutii.
"Investigatie dupa investigatie, dimensiunea internationla a actualului val de amenintari teroriste este pusa in evidenta si doar lucrand indeaproape cu partenerii nostrii europeni, vom putea lupta in mod eficient impotriva acestei amenintari", a declarat in avan-premiera discutiilor britanicul John Reid.
El a adaugat ca prezenta ministrilor de interne la Londra simbolizeaza determinarea Europei de a forma un front comun in fata amenintarii teroriste, pe care a calificat-o drept "persistenta si foarte reala".
Comisarul Frattini a declarat ca Uniunea Europeana va implementa de acum inainte cu si mai multa "vigoare" toate politicile care se refera la combaterea terorismului. Comisia Europeana a recunoscut ca dejucarea atentatului de catre Marea Britanie si arestarile ce au urmat acesteia au dovedit ca "terorismul este o amenintare globala si continua" ce necesita masuri concrete.
Reid a avut de asemenea o intalnire restransa cu omologii sai, Nicholas Sarkozy din Franta si Wolgang Schuble din Germania. Sarkozy declarase cu o zi inainte de a pleca la Londra ca in ceea ce priveste Franta, amenintarea terorista ramane "ridicata si permanenta". Sarkozy a mai precizat ca partea engleza a furnizat Frantei informatii deosebit de importante privind dejucarea atenta-tului si a dat asigurari ca nu exista nici o sansa ca Franta sa fie prinsa cu garda jos in fata amenintarilor teroriste.
In cadrul intalnirii de la Londra, ministrii au primit si ultimele informatii cu privire la mersul investigatiei desfasurate de politia britanica pentru a-i gasi pe cei care au planuit atacul dejucat saptamana trecuta.
Sarkozy a declarat la inchiderea discutiei cu omologii sai britanic si german ca ar putea exista o legatura intre complotul terorist dejucat in Marea Britanie si reteaua Al-Qaida.
"Exista o serie de elemente care ne permit sa ne gandim ca Al-Qaida nu este foarte indepartata de ceea ce s-ar fi putut petrece", a declarat Sarkozy
In acest moment politia britanica interogheaza 24 de suspecti si a efectuat 46 de perchezitii in locuinte si localuri tip internet cafe in mai multe regiuni ale Marii Britanii, insa nu s-au facut deocamdata publice rezultatele acestor perchezitii. Conform cotidianului britanic The Times, autoritatile britanice incearca sa obtina extradarea rapida din Pakistan a lui Rashid Rauf, suspectat de implicare in complotul terorist.
Oficiali britanici din Islamabad au initiat deja procedurile pentru revenirea in Marea Britanie a suspectului in varsta de 25 de ani, nascut in Birmingham.
Scotland Yard a trimis ofiteri in Pakistan, care, daca extradarea va fi autorizata, au misiunea sa il escorteze in tara pe Rauf.
Neajunsurile create pe aeroporturi din cauza impunerii unor masuri de securitate mult mai severe, explozibilele lichide si caracteristicile islamismului european au fost de asemenea discutate de ministrii de interne.
Compania aeriana British Airways a anulat ieri 47 de zboruri, cifra zborurilor anulate de aceasta companie de la inceputul crizei ajungand astfel la peste 1.100.
Reprezentanti ai companiei au mai declarat ca peste 20.000 de bagaje ale pasagerilor care zburau de pe aeroportul Heathrow cu avioane ale British Airways au fost pierdute in ultimele zile. 5.000 dintre ele trebuie inca sa fie returnate proprietarilor.
Conform Comisiei Europene, o a doua intalnire pe aceeasi tema va avea loc la Bruxelles intre 6 si 7 septembrie, la care vor participa experti in securitatea aeriana si in lupta impotriva terorismului pentru a elabora o abordare comuna privind securitatea de pe aeroporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO