Politică externă

Cine este Obama, noul lider al americanilor, care a lucrat in ghetourile din Chicago

Cine este Obama, noul lider al americanilor, care a lucrat in ghetourile din Chicago

Obama are un tata kenyan si o mama americana (alba) (Foto: Reuters)

05.11.2008, 19:50 85

Americanii au ramas surprinsi in 2004, in cadrul Conventiei Democrate, de un tanar senator in varsta de doar 43 de ani care a reusit sa atraga atentia prin intermediul unui discurs marcat de fraza: "Nu exista o America liberala sau una conservatoare, ci exista Statele Unite ale Americii". Acest tanar senator era Barack Obama, care avea sa scrie patru ani mai tarziu o pagina de istorie pentru Statele Unite, devenind primul presedinte de culoare al tarii.

 
Avand origini africane, Obama este un personaj exotic pentru scena politica americana. Nascut la 4 august 1961 in Hawaii, Obama este fiul lui Barack Obama Sr., originar din Kenya, si al lui Ann Dunham din Kansas. Parintii sai au divortat cand Barack avea numai doi ani, tatal sau intorcandu-se inapoi in Kenya. Tatal sau a murit in anul 1982 intr-un accident de masina.
 
In adolescenta impreuna cu buniciiDupa divort, mama lui Obama s-a recasatorit si s-a mutat in Indonezia in anul 1967. Tanarul Barack s-a intors inapoi in SUA pentru a locui cu bunicii sai. Barack Obama se poate lauda cu o educatie aleasa. Dupa doi ani petrecuti in Los Angeles, unde a fost student la Occidental College, proaspatul candidat al SUA s-a transferat la Columbia University din New York, pentru a studia stiintele politice, specializandu-se apoi in relatiile internationale. Si-a obtinut licenta in 1983.
 
In 1985, Obama s-a mutat in Chicago, unde a muncit ca asistent social in ghetourile orasului. A renuntat apoi la postul de asistent social in 1991 pentru a urma cursurile scolii doctorale in drept la Harvard, devenind primul primul redactor-sef de culoare al prestigioasei Harvard Law Review. Dupa absolvirea studiilor la Harvard cu calificativul magna cum laude, Obama s-a intors in Chicago pentru a lucra ca avocat.
 
Noul presedinte american a fost si profesor universitar. El a predat drept constitutional la Facultatea de Drept a Universitatii din Chicago timp de doi ani, fiind lector intre 1992 si 1996, iar apoi lector senior din 1996 in 2004.
 
Noua Prima Doamna a SUA este Michelle Obama, pe care Barack a cunoscut-o in timp ce lucra ca avocat in Chicago. Cuplul prezidential are doua fiice, Malia, de noua ani, si Sasha, de sapte ani.
Obama a scris pana in prezent doua carti: "Dreams from My Father" si "The Audacity of Hope".
 
Discursul din 2004 l-a ajutat enorm pe Obama sa obtina un mandat in Senatul american. Acest lucru a reprezentat o adevarata victorie, dupa ce in 2000 campania lui Obama pentru Camera Reprezentantilor a fost un adevarat esec. Multi i-au pus la indoiala sansele de a ajunge presedinte al SUA atunci cand si-a anuntat intentia de a candida la alegerile prezidentiale in ianuarie 2007, si asta din cauza rivalilor sai puternici. Cel mai reprezentativ nume a fost cel al fostei Prime Doamne a SUA, Hillary Clinton.
Cu toate acestea, Obama si-a vazut de drum, iar rezultatul final s-a vazut ieri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO