Politică externă

Cea mai mare redesfasurare de forte dupa al doilea razboi mondial

27.11.2003, 00:00 11

Washingonul a anuntat debutul celei mai mari operatiuni de redesfasurare a trupelor americane din strainatate dupa cel de-al II-lea razboi mondial, aliatii Statelor Unite fiind informati ca vor fi mutate trupe, nave si aeronave din intreaga lume, a relatat ieri site-ul Boston Globe.
Administratia americana a precizat ca vor fi reduse efectivele din tari precum Germania, Japonia sau Coreea de Sud, in contextul in care Pentagonul se concentreaza pe razboiul impotriva terorismului.
"Administratia George W. Bush va incepe sa se consulte cu Congresul si cu tarile aliate pentru reorganizarea fortelor americane din afara tarii. Ne vom asigura ca vom dispune de fortele potrivite in locurile potrivite pentru a ne adapta noului context international.
Secretarul american de Stat, Colin Powell, si secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, vor furniza mai multe detalii tarilor aliate la viitoarea reuniune ministeriala a NATO, care va avea loc la Bruxelles, la 4 decembrie. Responsabili americani vor continua negocierile la finalul reuniunii, a mentionat presedintele american.
Oficiali americani au precizat ca discutiile abia au inceput, astfel ca nu s-au luat inca decizii privind numarul trupelor care vor fi mutate sau locurile in care vor fi trimise.
Cu toate acestea, Statele Unite vor redesfasura in primul rand trupele masate in Europa Occidentala, care aveau sarcina de a combate in special amenintarea URSS.
In Germania, de exemplu, sunt stationati 68.000 de militari americani. De asemenea, Statele Unite dispun de 100.000 de militari care se afla in Pacificul de Vest, 37.000 fiind doar in Coreea de Sud.
Generalul James L. Jones, seful Comandamentului american din Europa, a precizat ca 20% dintre cele 499 de baze sau unitati americane din aceasta zona vor fi desfiintate.
Washingtonul isi va trimite trupele in zone in care se desfasoara razboiul impotriva terorismului, in special in Orientul Mijlociu si in Asia Centrala.
Statele Unite au inceput deja sa construiasca baze de mici dimensiuni in Africa, in centrul si sud-estul Asiei, precum si in Orientul Mijlociu. In ultimii doi ani, au fost construite baze americane in Djibouti, in foste republici sovietice, Kirghizia sau Uzbekistan, si intentioneaza sa faca acelasi lucru in Romania si Bulgaria.
Concomitent, George W. Bush a promis, la Las Vegas, ca Statele Unite vor ramane in Afganistan si Irak pana la instaurarea democratiei in aceaste tari.
"Statele Unite vor depune toate eforturile necesare pentru a instaura democratia si libertatea in Afganistan si Irak. Facand acest lucru, nu ajutam doar populatia din aceste tari, ci vom contribui la consolidarea securitatii americane si a celei mondiale", a declarat Bush, intr-un discurs sustinut in cadrul campaniei de strangere de fonduri pentru alegerile din 2004.
"Trebuie sa le multumim soldatilor nostri pentru sacrificiul lor", a adaugat el, apreciind ca Statele Unite vor aduce pacea in centrul Orientului Mijlociu si in regiunile cu probleme din lume.
"Natiunile libere nu fabrica arme de distrugere in masa. Ele nu isi ataca vecinii. Aceste state asculta aspiratile poporului lor", a adaugat Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO