Politică externă

Campania electorala prezidentiala lasa Ucraina fara banii de la FMI

26.10.2009, 23:20 18

Amenintarile vin pe fondul temerilor ca Ucraina ar putea cadeaintr-o criza politica si mai acuta, precum vecina sa, Romania, alcarei guvern a cazut in plina criza economica, pe fondul campanieielectorale, comenta duminica Financial Times.

Este insa foarte greu de ascultat sfaturile FMI, in contextul incare toti actorii politici ucraineni sunt angrenati in campaniaelectorala pentru alegerile prezidentiale din ianuarie 2010.

"Misiunea FMI asteapta sprijinul autoritatilor, inclusivasigurarea ca legea pensiilor si salariilor, care nu este conformacu obiectivele autoritatilor, va fi respinsa prin veto", a anuntatinstitutia financiara internationala. Afirmatia FMI este unavertisment clar pentru presedintele ucrainean Viktor Iuscenko,care trebuie sa promulge legea.

Cheltuielile bugetare cresc cu 10 miliarde de dolari in2010

Ucraina are nevoie de banii de la FMI pentru a-si reducedeficitul bugetar, care se apropie de 6%, si pentru a putea sa facafata crizei financiare. Legea aprobata de Parlament saptamanatrecuta prevede majorarea cu peste 20% a salariului si pensieiminime pana la sfarsitul anului viitor. Potrivit FT, acest lucrueste echivalent cu o cresterea a cheltuielilor bugetare cu 1miliard de dolari pana la alegerile din ianuarie si cu inca 10miliarde de dolari anul viitor, ceea ce va duce la crestereadeficitului bugetar la aproape 8% din PIB.

Cu un PIB care a scazut cu 18% in prima jumatate a lui 2009,fata de perioada similara a anului trecut, Ucraina a "supravietuit"crizei economice si financiare datorita ajutorului de 16,4 miliardede dolari de la FMI, relateaza FT.

Fondul estima in aprilie o scadere economica pentru Ucraina de8% in acest an si un PIB de 114 miliarde de dolari, fata de 179 demiliarde de dolari anul trecut.

Reprezentantii institutiei financiare au precizat ca situatiaeconomica si financiara a Ucrainei s-a stabilizat multumitaprogramului convenit cu autoritatile, dar ca, pentru a mentineaceasta situatie, este nevoie de politici "disciplinare" in anumitezone.

Campania electorala e mai importanta

Campania pentru alegerile prezidentiale este insa mult preaacerba in Ucraina, tara care se afla in criza politica chiar din2005, la un an de la Revolutia Portocalie.

Presedintele Viktor Iuscenko, care are in sondajele de opinie unprocent mai mic de 10%, nu va fi probabil reales, comenteazaFinancial Times. Insa el si ceilalti candidati au acuzat FMI caeste prea "moale" cu guvernul premierului Iulia Timosenko, aliatalui Iuscenko din 2004 si devenita adversar al acestuia in alegerileprezidentiale. Ei au sugerat ca FMI ar sustine-o pe Timosenko lapresedintie prin alocarea de bani in ciuda reformelorneadecvate.

Principalii doi concurenti ai campaniei electorale, care ainceput saptamana trecuta, sunt Iulia Timosenko si ViktorIanukovici, fost premier si liderul Partidului Regiunilor,principala formatiune din opozitie. Daca Timosenko se prezinta caun candidat care militeaza pentru intrarea in UE, Ianukovicidoreste o apropiere de Rusia.

Potrivit unui ultim sondaj al Centrului Razumkov citat deReuters, pozitia lui Ianukovici este mai solida cu un procentajcuprins intre 22 si 27% din intentiile de vot decat cea a luiTimosenko (13-16 procente).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO