Campania electorala prezidentiala lasa Ucraina fara banii de la FMI

Autor: Magraon Andreea 26.10.2009

Ucraina este amenintata de Fondul Monetar International (FMI) ca nu va primi o noua transa de 3,8 miliarde de dolari, dintr-un imprumut de 16,4 miliarde de dolari, daca autoritatile de la Kiev nu renunta la o lege "populista" votata saptamana trecuta de Parlament prin care sunt majorate salariile si pensiile.



Amenintarile vin pe fondul temerilor ca Ucraina ar putea cadea intr-o criza politica si mai acuta, precum vecina sa, Romania, al carei guvern a cazut in plina criza economica, pe fondul campaniei electorale, comenta duminica Financial Times.

Este insa foarte greu de ascultat sfaturile FMI, in contextul in care toti actorii politici ucraineni sunt angrenati in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din ianuarie 2010.

"Misiunea FMI asteapta sprijinul autoritatilor, inclusiv asigurarea ca legea pensiilor si salariilor, care nu este conforma cu obiectivele autoritatilor, va fi respinsa prin veto", a anuntat institutia financiara internationala. Afirmatia FMI este un avertisment clar pentru presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, care trebuie sa promulge legea.

Cheltuielile bugetare cresc cu 10 miliarde de dolari in 2010

Ucraina are nevoie de banii de la FMI pentru a-si reduce deficitul bugetar, care se apropie de 6%, si pentru a putea sa faca fata crizei financiare. Legea aprobata de Parlament saptamana trecuta prevede majorarea cu peste 20% a salariului si pensiei minime pana la sfarsitul anului viitor. Potrivit FT, acest lucru este echivalent cu o cresterea a cheltuielilor bugetare cu 1 miliard de dolari pana la alegerile din ianuarie si cu inca 10 miliarde de dolari anul viitor, ceea ce va duce la cresterea deficitului bugetar la aproape 8% din PIB.

Cu un PIB care a scazut cu 18% in prima jumatate a lui 2009, fata de perioada similara a anului trecut, Ucraina a "supravietuit" crizei economice si financiare datorita ajutorului de 16,4 miliarde de dolari de la FMI, relateaza FT.

Fondul estima in aprilie o scadere economica pentru Ucraina de 8% in acest an si un PIB de 114 miliarde de dolari, fata de 179 de miliarde de dolari anul trecut.

Reprezentantii institutiei financiare au precizat ca situatia economica si financiara a Ucrainei s-a stabilizat multumita programului convenit cu autoritatile, dar ca, pentru a mentine aceasta situatie, este nevoie de politici "disciplinare" in anumite zone.

Campania electorala e mai importanta

Campania pentru alegerile prezidentiale este insa mult prea acerba in Ucraina, tara care se afla in criza politica chiar din 2005, la un an de la Revolutia Portocalie.

Presedintele Viktor Iuscenko, care are in sondajele de opinie un procent mai mic de 10%, nu va fi probabil reales, comenteaza Financial Times. Insa el si ceilalti candidati au acuzat FMI ca este prea "moale" cu guvernul premierului Iulia Timosenko, aliata lui Iuscenko din 2004 si devenita adversar al acestuia in alegerile prezidentiale. Ei au sugerat ca FMI ar sustine-o pe Timosenko la presedintie prin alocarea de bani in ciuda reformelor neadecvate.

Principalii doi concurenti ai campaniei electorale, care a inceput saptamana trecuta, sunt Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici, fost premier si liderul Partidului Regiunilor, principala formatiune din opozitie. Daca Timosenko se prezinta ca un candidat care militeaza pentru intrarea in UE, Ianukovici doreste o apropiere de Rusia.

Potrivit unui ultim sondaj al Centrului Razumkov citat de Reuters, pozitia lui Ianukovici este mai solida cu un procentaj cuprins intre 22 si 27% din intentiile de vot decat cea a lui Timosenko (13-16 procente).